Читај ми!

Истрага поводом напада у Зворнику: Хасановић и Мехидић врбовали Ибрића

Двојици осумњичених за врбовање нападача на полицијску станицу у Зворнику одређен једномесечни притвор. Тужилаштво БиХ Авдулаха Хасановића и Касима Мехидића доводи у директну везу са нападом у којем је убијен полицајац Драган Ђурић.

Нешто више од два дана после хапшења, суд БиХ одредио је једномесечни притвор двојици наводних радикалних исламиста, осумњичених да су директно врбовали Нердина Ибрића да упадне у полицијску станицу у Зворнику, јављају сарајевски медији.

Хасановић и Мехидић су ухапшени недуго после напада, пошто је нападачу Нердину Ибрићу у три наврата звонио мобилни телефон. Сва три позива била су са броја Авдулаха Хасановића. На листингу позива са Ибрићевог течефона налази се и име Касима Мехидића, тврди ФТВ позивајући се на полицијске изворе.

Број људи који се повезује са организацијом тог напада, у међувремену, попео се на пет, пошто је саслушан и Мухамед Демировић, док су Елвир Хасановић и Фетја Салиховић означени као део организације која је врбовала младиће из БиХ за ратишта у Сирији.

Суштински, полиција покушава да истражи могуће везе Нердина Ибрића са радикалним исламистима у БиХ, који су у претходне две године регрутовали најмање 150 бораца за Исламску државу и Џабат ел Нусру у Сирији и Ираку, наводе западни обавештајни извори.

Такође, истражује се и могућа Ибрићева веза са Харуном Мемишевићем, имамом из Мелбурна, са чијим активностима је повезано и упозорење о могућој терористичкој акцији, које је претходило нападу у Зворнику.

У терористичком нападу у Зворнику 27. априла, када је наоружани вехабија упао у полицијску станицу, убијен је припадник Министарства унутрашњих послова Републике Српске Драган Ђурић и рањене су његове колеге Жељко Гајић и Стево Миловановић.

Нападач је двадесетчетворогодишњи Нердин Ибрић из села Кучић Кула код Зворника, који је убијен у размени ватре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара