Читај ми!

Груевски иде до краја, подигнута оптужница против Заева

Лидер македонске опозиције Зоран Заев оптужен за неовлашћено прислушкивање, снимање, шпијунажу и насиље против државних званичника, саопштило скопско тужилаштво. Оптужница објављена пошто је Заев најавио "масовне протесте" против владе Николе Груевског.

Политичка криза у Македонији заоштрила се усред првомајских празника, пошто је скопско тужилаштво подигло оптужницу против председника опозиционог Социјалдемократског савеза, теретећи га за "неовлашћено прислушкивање, снимање, шпијунажу и насиље против државних званичника".

Оптужница је подигнута свега неколико дана пред најављени велики протестни скуп у Скопљу, који ће, како тврди Заев, трајати све док са власти, после девет година, не оде ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског.

Против још три осумњичена подигнута је оптужница за неовлашћено прислушкивање, снимање, шпијунажу и насиље против државних званичника. Канцеларија тужиоца је поднела захтев за продужење притвора за четири осумњичена, док Заев није приведен у овом случају.

Криза у Македонији почела је пре неколико месеци, када је Заев почео да објављује снимке прислушкиваних разговора највиших државних званичника, укључујући премијера и готово све министре, из којих произлази да су бар три претходна изборна цклуса била потпуно нерегуларна, као и да је ВМРО-ДПМНЕ намештао тендере, запошљавања у јавним службама и судске процесе.

Опозиција тврди да поседује око 100.000 транскрипата прислушкиваних разговора, 18.000 СМС порука, али и 12.000 телефонских бројева, као и да ће те податке наставити да предаје тужилаштву.

Груевски је за "цурење" ових докумената оптужио неименоване тајне службе, наводећи да је читава операција опозиције очигледан покушај да се смени власт у Македонији.

Европска унија и САД су затражиле транспарентну и озбиљну истрагу поводом тврдњи опозиције.

Прелиминарна оптужница против Заева подигнута је још у јануару, када му је одузет пасош, али за разлику од неколицине сарадника, није у кућном притвору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара