Читај ми!

Сећање на Србе страдале у акцији "Бљесак"

У Градишци у РС обележена је двадесета годишњица страдања Срба у хрватској војно-полицијској акцији "Бљесак" 1995. године. За страдање Срба нико није одговарао, рекао председник РС Милорад Додик.

Првог маја 1995. године у пет сати ујутру хрватске оружане снаге напале су Пакрац. Затечени на спавању, око 15.000 Срба кренуло је да бежи из Западне Славоније, која је тада била под заштитом УН, ка граници са Републиком Српском. На мосту код Градишке, цивили су гађани из авиона, тенкова и снајпера. Тамо је била и Драгана Ђукић.

"Сваког дана носимо са собом, а сваког првог маја се враћају као бумеранг те слике док смо бежали у колони, док смо се спасавали. Нажалост, тога дана ја сам изгубила рођеног брата, он је имао 20 година и убијен је, отац ми је био заробљен", каже Ђукићева.

Две деценије касније Срби се сећају дана када су протерани из својих кућа, а Хрвати славе ослобађање земље од непријатеља. Председник Републике Српске каже да није добро што за тај злочин, који има карактер геноцида, до данас није нико договарао.

"Страдање Срба у прошлом веку, од првих до последњих година тог века, има карактер века геноцида над Србима, и то је веома лако доказати", рекао је Додик.

Указао је да ниједан стравичан догађај страдања Срба, од Јасеновца до других, није добио карактер геноцида, те да постоје "активни процеси" да се Срби окарактеришу различитим предзнацима злочиначких и геноцидних активности. "То је неприхватљиво", поручио је председник Српске.

Истакао је да "дешавања у Западној Славонији говоре да је протерано више од 100.000 људи с тог простора, а један од елемената геноцида јесте масован и организован прогон Срба из Хрватске и доношење одлуке тадашњих хрватских власти да се то учини".

"Није добро што нико није за то одговарао", рекао је Додик, истакавши да се у Хрватској годишњица акције "Бљесак" слави као велика победа.

Он је поручио да српски народ жели да на овим просторима живи у миру с другим народима, али и да користи сва законска права.

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић и Додик положили су венце на спомен-плочу Србима из Западне Славоније који су страдали током хрватске војне акције "Бљесак" у мају 1995. године.

Венце на спомен-обележје положили су и заменик председника Одбора Скупштине Србије за дијаспору Миодраг Линта, председник Удружења Срба протераних из Западне Славоније Крста Жарковић, начелник Општине Градишка Зоран Латиновић, представници Српског народног већа и бројних организација и удружења породица погинулих и несталих Срба из РС и Хрватске.  

После тога, с моста су у реку Саву спустили венце и цвеће, преноси Бета.

Претходно је у цркви Покрова Пресвете Богородице у Градишци служен парастос, којем је присуствовао епископ славонски Јован.

Припадници хрватских оружаних снага су 1. маја 1995. године почели војну акцију "Бљесак" на подручју Западне Славоније, која је била под заштитом УН.

У операцији "Бљесак" 1. и 2. маја 1995. године, према подацима Информационо-документационог центра "Веритас", из Западне Славоније је протерано око 15.000 Срба, док је убијено или се води као нестало 283 Срба, од којих 55 жена и 11 деце.

Док се у Градишци и Београду служио парастос и полагали венци страдалима, у Окучанима је, у присуству представника хрватског државног врха, обележена годишњица војно-полицијске операције ослобађања Западне Славоније

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара