Читај ми!

Чубриловић: Никада нећемо укинути Дан РС

Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић каже да се никада неће пристати на укидање Дана Републике Српске.

Поводом захтева бошњачког члана председништва БиХ Бакира Изетбеговића Уставном суду БиХ да се преиспита уставност проглашења Дана РС, Недељко Чубриловић је рекао да "никада неће пристати на укидање Дана РС, када би неко и донео одлуку о укидању 9. јануара као Дана РС".

Обраћајући се у парламенту РС, Чубриловић је оценио да је Изетбеговићев захтев политички, а не заснован на праву, додавши да је у том захтеву садржана "неприкривена намера рушења легалитета и легитмитета РС и дејтонског уставног уређења БиХ", преноси Бета.

Чубриловић сматра да је Уставни суд БиХ требало да одбије Изетбеговићев захтев и да донесе одлуку да "не постоји дискриминација" у Закону о празницима РС, којим је 9. јануара проглашен Даном републике.

"Одлучно упозоравамо органе и институције БиХ и све оне који оваквим и сличним иницијативама и деловањем не доприносе помирењу и толеранцији међу народима и грађанима, да никада нећемо одустати од Дана РС и његовог облежавања", поручио је председник парламента РС.

Данашњу расправу о том питању у Народној скупштини РС, Чубриловић је оценио као "намеру парламента да пошаље поруку о опредељености за искрену толеранцију и једнакоправни статус и поштовање права сваког човека и грађанина у овој земљи".

"Истовремено, оспорићемо сарадњу и постојање политичким странкама и њиховим лидерима, који БиХ и њене ентитете посматрају само са становишта различитог тумачења државног уређења, узрока, карактера и последица трагичних сукоба", упозорио је Чубриловић.

Они који тако посматрају ентитете, додао је, коначно би морали да прихвате дејтонски модел државе и друштва БиХ, јер ће у противном та земља "остати прикована на само дно европских процеса и упорно спутавана захтевима за централизованим уређењем".

Високи представник Валентин Инцко јуче је позвао посланике у Народној скупштини РС да покажу приврженост Дејтонском мировном споразуму тако што ће се суздржати од усвајања декларације којом се негира ауторитет Уставног суда Босне и Херцеговине.

Република Српска успостављана је 9. јануара 1992. године под називом Српска република Босна и Херцеговина. Њу су прогласили српски представници у органима тадашње СР БиХ.

Законом о празницима РС 9. јануар се слави као Дан републике.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво