Читај ми!

Федерација обележава Дан независности БиХ

У Федерацији Босне и Херцеговине обележен је државни празник Дан независности БиХ. Овај празник се не признајe у Републици Српској.

Дан независности се слави у знак сећања на референдум одржан 1992. године, чији исход је био основ за касније међународно признање БиХ, преноси Танјуг.

Тада је више од 99 одсто оних који су изашли на референдум потврдно одговорило на питање: "Јесте ли за суверену и независну Босну и Херцеговину, државу равноправних грађана, народа БиХ - Муслимана, Срба, Хрвата и припадника других народа који у њој живе?".

Исти референдум босански Срби углавном су бојкотовали.

У већем броју места Федерације БиХ данас су одржане пригодне манифестације.

Високи државни, ентитетски и кантонални званичници положили су венце и цвеће на спомен облежја спомен партизанским јединицама које су ослободиле Сарајево 1945. године, као и на споменике жртвама рата од 1992. до 1995.

Члан председништва БиХ Бакир Изетбеговић честитао је Дан независности свим грађанима и додао да је референдумом БиХ наставила свој пут као независна и суверена држава.

Додик: Дан независности БиХ не постоји

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да не постоји дан независности БиХ и да је 1. март један тужан и трагичан догађај, а за Србе синоним за насиље извршено над њима.

Милорад Додик сматра да један део људи у Федерацији БиХ слави 1. март и покушава да наметне то као празник БиХ.

"Ми немамо ништа против да они то славе као свој празник. Ми имамо своје празнике, то је Дан Републике, 9. јануар", каже Додик.

Наглашава да ће Република Српска наставити да слави своје празнике, али не жели да јој неко намеће туђе, преноси Радиотелевизија РС.

Додик наводи да у БиХ не постоји ниједан заједнички празник који славе три народа у БиХ, и да то није ни могуће јер су народи увек били на различитим странама историје и на различите начине их обележавали - неко као победу, неко као пораз.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара