Читај ми!

Бундестаг одобрио помоћ Грчкој

Посланици немачког Бундестага изгласали су пакет помоћи Атини, јавља "Раша тудеј". Министар финансија Волфганг Шојбле: Није реч о новој помоћи, већ о додатном времену.

За помоћ Атини гласало је 542 посланика, док је против било 32. Немачки министар финансија Волфганг Шојбле је на седници Бундестага рекао да у случају Грчке није реч о новој помоћи, већ о додатном времену и апеловао на европско јединство.

"Грчка још није никога нашла ко би јој позајмио новац, пошто јој се не верује. Дакле, ми смо рекли, ми ћемо помоћи Грчкој", рекао је Шојбле и додао да то није "компликована ствар" и да човек мора само да схвати садржај - а то је да се Грчка доведе у стање да њено финансијско тржиште поново стекне поверење.

"Ми у Европи смо једна заједница", рекао је Шојбле и, како преносе медији, указао да су ту Немци више од свих осталих за заједништво.

Немачки министар финансија је навео да су Грци на изборима изабрали своју владу и да је то за поштовање, али и упозорио да они морају, такође, да знају "да солидарност не значи да се други могу уцењивати, већ да сви заједно одговорно дајемо свој прилог".

Шојбле је подсетио да је много поверења уништено, али и рекао да је пакет помоћи нужан да би се добило време за деловање.

Додао је, такође, да данашње гласање није лако пало ни једном немачком посланику.

За подршку, односно, продужетак финансијског програма помоћи, изјаснио се и немачки председник Јоахим Гаук и поздравио што се у Бундестагу оцртава јасна већина за подршку.

У име 22 посланика демохришћана, који су данас гласали против, Клаус-Петер Вилш је рекао да они понављају свој став да влада у Атини није влада од поверења и заложио се за иступање Грчке из евро-зоне.

"Очај ће се даље ширити", рекао је Вилш и додао "рађе ужасан крај, него ужас без краја".

За подршку, односно, продужетак финансијског програма помоћи, изјаснио се у једном интервјуу данас и немачки председник Јоахим Гаук и поздравио што се у Бундестагу оцртава јасна већина за подршку.

Из редова владајуће Социјалдемократске партије (СПД) изнета је, такође, спремност да се помогне Грчкој, али и да Грчка испуни преузете обавезе.

"Свакоме мора бити јасно да би најскупље решење сада било да Грчка напусти евро-зону", рекао је Карстен Шнајдер из СПД, задужен за питање буџета.

Грегор Гизи из опозиционе Левице рекао је да су канцелар Ангела Меркел и Шојбле, због своје политике, суодговорни за изборни успех Сиризе у Грчкој и из изборног успеха грчке левице, указао и на изгледе немачких левичара.

Из редова владајуће Социјалдемократске партије (СПД) раније су нагласили да су спремни да данас гласају за продужетак пакета помоћи Грчкој.

"Свакоме мора бити јасно да би најскупље решење сада било да Грчка напусти еврозону", рекао је Карстен Шнајдер из СПД, задужен за питање буџета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара