Читај ми!

Бивши припадници ЈНА немају право на повраћај станова у БиХ

Европски суд за људска права одлучио је да припадници бивше ЈНА немају право на повраћај станова које су до распада бивше Југославије користили на подручју Босне и Херцеговине, уколико су након тога решили своје стамбено питање у некој од држава насталих на подручју бивше Југославије.

Европски суд пресуду је донео одлучујући по тужби бившег припадника ЈНА који је тражио да му власти БиХ врате стан који је користио до 1992. године и по тадашњим законима откупио од војностамбеног фонда бивше државе, преноси Танјуг.

Како је саопштено из канцеларије заступнице БиХ пред судом у Стразбуру Монике Мијић, та одлука значи да припадници бивше ЈНА који су имали станарско право или откупљен војни стан у БиХ немају право на повраћај тог стана ако им је у Србији или другој држави, бившој републици СФРЈ, признато право на доделу војног стана или им је одобрен стамбени кредит суфинансиран од државе, без обзира на то да ли им је стан и физички додељен.

Наиме, подноситељу тужбе стан још увек није додељен, али суд је ипак утврдио да његова тужба против Босне и Херцеговине није основана.

Европски суд је утврдио да у Србији припадници војске још увек могу добити војни стан у закуп на неодређено време или, у недостатку одговарајућег стана, стамбени кредит суфинансиран од државе, а подносиоцу тужбе против БиХ власти Србије признале су право доделе стана у власништву Министарства обране.

Такође, у складу са законодавством Србије, подноситељ тужбе био је дужан да се одрекне војног стана у Босни и Херцеговини како би стекао право на војни стан у Србији, преноси агенција Хина.

Реч је о случају "Алексић против БиХ", а тај официр бивше ЈНА жалио се да му је прекршено право на имовину због немогућности да врати у посед војни стан у Босни и Херцеговини који је откупио у марту 1992. године.

Тај предмет је идентичан случају "Ђокић против БиХ" у којем је Србија нетачно тврдила пред судом да у Србији припадници војске не могу више стећи нити станарско право нити право закупа стана на неодређено време, пише агенција Фена.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара