Читај ми!

Варуфакис: ЕУ мере штедње као испуштање крви

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис у интервјуу за нови број листа "Шарли ебдо" упозорава да се може догодити "оно најгоре" ако ЕУ покуша да сруши прогресивне владе, што је по његовом мишљењу и влада у Атини.

Министар Варуфакис, оштар противник мера штедње, сматра да ако се угуше прогресивне и демократске владе као што је грчка влада, и ако се људи који су их бирали гурну у очај, од тога ће једино имати корист "фанатици, расисти, националисти и сви који живе од страха и мржње", преноси Бета.

Варуфакис указује да за сваког "неодговорног дужника постоји неодговорни кредитор", и да су Грцима банке пре петнаестак година масовно нудиле "предаторске зајмове".

Грчки шеф финансија буџетску штедњу коју ЕУ захтева од земаља чланица упоређује са поступцима средњевековних лекара који су болесницима испуштали крв, од чега им је било још горе, на шта су им испуштали још више крви.

Варуфакис изражава задовољство што је нова влада Грчке "убила Тројку", како се до пред крај прошле недеље називала група представника међународних поверилаца: Европска комисија, Европска централна банка и ММФ.

На захтев Атине која то тумачи као своју победу, назив те групе је промењен у "Институција".

Упитан о могућности да финансијски привилегована Грчка православна црква и бродовласници почну да више помажу својој земљи, Варуфакис је рекао да Црква има огромно богатство, али не и високе приходе који могу да се опорезују.

Бродовласници су "врло покретни", додаје Варуфакис, те би вероватно сав свој преостали новац изнели из Грчке ако би им порез био виши.

Ово је тек други број француског недељника који је изашао од терористичког напада на његову редакцију почетком јануара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се