Читај ми!

Беч, забрана финансирања ислама из иностранства

Аустрисјки парламент је, након вишемесечне дискусије, усвојио нови закон о Исламу који представља прилагођавање старог закона из 1912. године новим околностима. Закон предвиђа више правне сигурности муслиманима и уједно забрањује финансирање верских удружења и њихових руководилаца из иностранства.

Нови закон наишао је на жестоку критику из Турске, главног финансијера бројних исламских установа у Аустрији, па је шеф турске верске установе "Дијанет" Мехмет Гермец оценио да је закон дискриминишући и да представља корак уназад, преноси Танјуг.

Гермец је, у изјави аустријском државном радију ОРФ рекао да је усвајање новог закона велика грешка, који ће Аустрију вратити један век уназад, када је реч о слободи вера.

Закон, према његовим речима, угрожава јединство муслимана и њихово постојање, а мета критике је забрана финансирања из иностранства око 60 од укупно 300 имама у Аустрији.

Шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц рекао је да је више земаља, међу којима су Немачка, Француска и Швајцарска показало интересовање за новим закон у Аустрији.

У Аустрији живи око 570.000 грађана исламске вероисповести.

Нови закон предвиђа, између осталог, успостављање исламско-теолошких студија, јасно се истиче да муслимани морају да поштују домаће законодавство и да је неопходан позитиван основни став према друштву и држави.

Нови закон јасно каже да сви верски представници, који су финансирани из иностранства, могу да обављају функцију најдуже годину дана од ступања закона на снагу.

Удружења која крше тај део закона биће до 31. марта идуће године угашена.

Исламске верске организације су, према новом закону, дужне да функционере, као што су имами, разреше дужности, ако буду кажњени савише од годину дана притвора.

То важи и за оне који угрожавају јавну безбедност, ред, здравље, морал или закон и слободе других.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се