Читај ми!

Загреб, сукоби током марша против ултрадесничара

Полиција је зауставила око 500 учесника протестног марша "Стоп терору шатораша", а због инцидената више особа је приведено, јавили су хрватски медији.

Како незванично сазнаје Хрватска радио-телевизија, у мањем сукобу повређена је једна особа, а три особе су приведене, известили су хрватски медији.

Протест, организован на позив покрета "Окупирај Хрватска" почео је у 14 сати на Тргу бана Јелачића, одакле су се демонстранти упутили до Министарства бранитеља, где већ четири месеца протестују хрватски ратни војни инвалиди, пренео је ХРТ.

На месту протеста бранитеља око 600 људи чекало је учеснике марша, а полиција је између њих створила тампон зону како не би дошло до сукоба.

У првим бранитељским редовима налазили су се ратни војни инвалиди у колицима, који су узвикивали "Хрватска, Хрватска", а исти повици су се могли чути и са друге стране.

Учесници марша узвикивали су и "Хоћемо се слободно кретати", "Хоћемо у Савску", "Мито и корупција - хрватска полиција", "Ово је репресија", а један од демонстраната је полицији узвикнуо како "бранитељима није препречавала пут када су се они у протестној колони кретали градом".

Како је Хина јавила, један демонстрант је пробио коридор, након чега га је интервентна полиција одмах оборила на земљу и привела у марицу.

Протест је организован, како су навели у покрету, против домаће ултрадеснице, мањег дела бранитеља, који "у страху држи и политику и институције и изнад свега људе" у Хрватској.

Поручили су да би волели да им се придруже бранитељи који не подржавају "дернек и илегални скуп шаторџија и њихову уцену".

Део ратних инвалида и ветерана протестује у шатору испред Министарства бранитеља већ четири месеца тражећи смену ресорног министра Предрага Матића и његових сарадника.

Они су против владајуће коалиције левог центра, јер сматрају да је током њихове власти нарушен дигнитет рата из деведесетих у Хрватској.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се