Читај ми!

Грчка и ЕУ, ко је победио?

Упркос томе што је њен министар финансија Јанис Варуфакис прогласио своју "победу" у "борби" са осталих 18 министара земаља зоне евра, Грчка је на састанку у петак у Бриселу претрпела пораз, пише америчка агенција "Блумберг". Премијер Грчке Алексис Ципрас каже да је Грчка добила битку али не и рат.

Варуфакис је на Фејсбуку написао после преговора с колегама из еврозоне: "Прво те игноришу, онда ти се смеју, потом се боре против тебе, а затим победиш".

Грчка се, пише Блумберг, одмеравала са чак "18 противника", те су они, што се и очекивало, изашли са састанка као "велики победници", подсећа Бета.

Еврогрупа је одлучила да ЕУ, Централлна еврпска банка и ММФ и даље буду надзорници Грчке у спровођењу споразума о међународној кредитној помоћи, а Грчка је добила само то што се они убудуће неће називати "тројка".

Еврогрупа је обезбедила сагласност Грчке за продужавање постојећег програма мера које прате споразум о међународној кредитној помоћи, а Грчка је успела да се то више не назива "програмом".

Еврогрупа је Грчкој поставила рок до понедељка да предложи низ финансијских мера чије ће успешно спровођење бити услов за ревизију споразума о међународној кредитној помоћи, коју је она тражила.

Уколико те мере штедње које Грчка може да одабере сама, буду успешне, она би можда могла да добије сагласност еврогрупе да јој се умањи обавеза да ове године повећа суфицт буџета на три одсто колико је раније утврђено.

Еврогрупа је у петак у Бриселу одлучила да новац који је до сада био Атини на располагању у Фонду за финансијску стабилност, убудуће буде под надзором Централне европске банке, да би се осигурало да ће бити дат само грчким банкама, за рефинансирање, али не и грчкој држави. Грчка држава ће у том погледу бити "само посматрач", пише Блумберг.

"Грчка се обавезала да ће спровести широк процес реструктуирања и на време измиривати све обавезе према кредиторима", рекао је новинарима након састанка председник еврозоне Јерун Дајселблум.

Грци преко викенда имају много посла јер у понедељак треба да доставе Бриселу свој план реформи које ће, уколико буду позитивно оцењене, омогућити да се до краја априла изврши ревизија важећег програма и направе корекције.

"Институције ће у уторак оценити да ли је план грчке владе добра стартна основа за ревизију у априлу", рекла је синоћ Кристин Лагард, шефица ММФ.

Члан владајуће немачке странке ЦДУ Фолкер Каудер рекао је да ће немачки парламент вероватно подржати четворомесечно продужење програма помоћи Грчкој, под условом да званична Атина, као што је и обећала на синоћњем састанку у Бриселу, представи пакет реформи.

"На Грцима је сада да ураде свој домаћи задатак. Након тога, Бундестаг ће моћи да изгласа продужење програма помоћи", рекао је Каудер, вођа парламентарне групације странке ЦДУ на челу са канцеларком Ангелом Меркел, у интервјуу за лист Велт ам Зонтаг, а пренео је Ројтерс.

"Грчка је коначно схватила да не може да окреће главу од реалности", истакао је немачки политичар.

Иако може изгледати да је Грчка од Еврогрупе добила веома мало, министар Варуфакис је добио могућност да код куће каже да је постигао све што је било могуће, а то је, закључује Блумберг, ипак много за земљу која сматра да је последњих година "добила много удараца" од својих европских партнера.

Атина: Избегли смо да будемо угушени 

Грчка левичарска влада и грчка економија избегле су да буду "угушене", саопштила је званична Атина, након што су министри финансија еврозоне синоћ у Бриселу постигли договор.

"Добили смо на времену", изјавио је портпарол грчке владе Габријел Сакеларидис.

"Грчка економија и грчка влада нису угушене, што је можда био изворни политички план центара изван и у земљи", рекао је Сакеларидис за Мега ТВ.

Око једна милијарда евра повучена је са банковних рачуна у Грчкој у петак, рекао је један банкар за Ројтерс, због страховања штедиша да би преговори могли да доживе неуспех.

Министар финансија Јанис Варуфакис поручио је да договор треба да умири штедише.

"Сваки час пре него што смо изабрани, Грцима је говорено да ће, уколико будемо изабрани и останемо на власти више од неколико дана, банкомати престати да функционишу", рекао је Варуфакис и додао да одлука министара финансија еврозоне "ставља тачку на тај страх и узбуњивање".

Портпарол Сакеларидис признао је да је договор, условљен тиме да министри еврозоне у понедељак прихвате план економских реформи Грчке, само први корак.

Сакеларидис је, такође, признао тешкоће са којима се суочавала грчка влада, која је преузела дужност пре нешто мање од месец дана, у преговорима са министрима ЕУ.

"Ове протекле три седмице биле су тешке седмице за нову владу која - да се не заваравамо, не покушавамо никога да заварамо - нема релевантно искуство", казао је Сакеларидис.

Он је додао да "права битка почиње сада. То је битка која ће бити изузетно важна за курс државе током наредних неколико година".

Европски званичници наводе да је разлог што је Грчка сада прихватила споразум, а не одлагање, чињеница да је банкарски систем ризиковао да остане без новца када поново почне са радом у уторак, након празника.

Немачка канцеларка Ангела Меркел, која је имала дуг телефонски разговор, први са новоизабраним грчким премијером Алексисом Ципрасом у четвртак, била је кључна за постизање договора, превазишавши делимично противљење министра финансија Волфганга Шојблеа, који је заступао тврд став по овом питању, навела је британска агенција.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се