Читај ми!

Хрватска председница шаље Титову бисту у музеј?

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић планира да ревидира број запослених у свом кабинету – да их буде знатно мање него што их је било код Иве Јосиповића, али посебну пажњу медија изазива најава да ће се решити Титове бисте и послати је у музеј.

Портпарол председнице Лука Ђурић рекао је новинарима да ће њен тим имати мање запослених него тим њеног претходника, преноси Бета.

Ђурић је додао да је Грабар Китаровић досад именовала 13 сарадника, али да би требало да их буде око 20. У Јосиповићевом кабинету било их је четрдесетак.

Према незваничним информацијама, нова председница планира да уклони Титову бисту, која годинама изазива полемике у јавности.

Досадашњи председници Хрватске, међу којима и први председник Фрањо Туђман, оснивач Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) из које долази и нова председница, нису желели да је уклоне из председничких двора на Пантовчаку.

Супруга првог председника Хрватске Анкица Туђман изјавила је за Вечерњи лист да с покојним супругом није посебно разговарала о Титовој бисти, али да се сећа да јој је једном приликом поменуо да му поједини сарадници сугеришу да је уклони с Пантовчака.

Он им је, како је рекла, на то одговорио: "Нека остане." Додала је да се не сећа који су то Туђманови сарадници захтевали.

Садашњи председник ХДЗ-а Томислав Карамарко више пута је критиковао бившег председника Јосиповића због бисте Тита, за кога мисли да је злочинац, и поручивао да би је он, да је председник државе, избацио с Пантовчака.

Карамаркове изјаве су критиковали бивши председници – Јосиповић а посебно Стјепан Месић, који је рекао да то историјски ревизионизам којим "десница бомбардује већ више од два десетљећа".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара