Читај ми!

Договор у Бриселу, још четири месеца помоћи за Грчку

Министри финансија земаља чланица еврозоне и грчки представници у Бриселу постигли договор о продужењу помоћи Грчкој за још четири месеца. Ипак, ЕУ поставила нове захтеве пред Грчку. Порасла вредност евра.

20.45 - Озваничен договор у Бриселу. ЕУ помаже Грчку и у наредна четири месеца. 

20.05 - Европски министри саставили списак захтева којих Грчка мора да се придржава како би добила помоћ, јавља грчка телевизија Скај

19.25 - Немачка и Грчка су се сагласиле око договора о наставку помоћи, јавила немачка агенција ДПА. 

19.15 - Грчки премијер Алексис Ципрас затражио хитан самит ЕУ уколико састанак са Еврогрупом буде неуспешан.

19.05 - Немачки представници у Бриселу саопштили да не подржавају начелни договор.   

18.45 - Постигнут начелни договор о продужењеу помоћи Грчкој, саопштили грчки званичници. Иако нема формалног договора, вредност еура је одмах порасла. 

17.45 - O већини предлога министри данас неће стићи да расправљају, али су, како су саопштили званичници ЕУ, постоји напредак у преговорима који ће бити настављени.

17.25 - Немачка, Холандија и Финска изнеле примедбе на грчки предлог.

17.05 - Грчка саопштила да је њихова Влада послала погрешно писмо у Брисел у коме се наводи финансијски предлог за решење дуга. Убрзо потом Грчка је то демантовала. 

16.55 - Председник Еврогрупе Јерун Дијселблум изјавио је да још увек постоји оптимизам по питању решења грчког дуга, али да ће бити тешко доћи до тог решења. 

15.55 - У Брисел стигли сви министри и представници ММФ-а који преговарају о грчком дугу.

Након неколико сати преговора министри финансија земаља еврозоне и грчки представници постигли споразум да се за наредна четири месеца продужи пакет помоћи овој земљи, јавља Ројтерс

Немачка и Грчка су постигли споразум који подразумева помоћ у наредна четири месеца уз услове да Грчка не спроводи мере штедње али и да не подиже плате и пензије.

Eвропски министри су, како јавља грчка телевизија Скај, пред Грчку поставили списак захтева које мора да испуни како би добила финансијску инфузију и у наредном периоду.

На том списку се налазе захтеви који подрзумевају да ће Грчка сузбити корупцију, обрачунати се са богаташима који не плаћају порез, али да ће најпре реформисати нефункционална јавна предузећа.    

Пре начелног договора, грчки премијер Алексис Ципрас затражио је у напред хитан самит ЕУ, уколико, како каже, данашњи састанак у Бриселу буде неупешан.

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис је, пре разговора са европским министрима, рекао како се нада позитивној одлуци о грчком дугу и додао да је његова земља до сада више пута изашла у сурет европским захтевима, преноси Гардијан.

"Не сумњам да ће ово бити колегијална дискусија, и надам се да ће Грчка после ових преговора моћи да подигне белу заставу. Уколико са европским колегама не можемо да се нађемо на пола пута, очекујем онда да се нађемо бар на једној петини пута", понавља Варуфакис.

Истиче да Грчка има много аргумената уз помоћ којих може да убеди Европу да се питање дуга реши на најбољи могући начин.

Непосредно пре почетка састанка Грчка је саопштила да је Варуфакис послао погрешно писмо у Брисел у коме се наводе предлози за решење грчког дуга.

Варуфакис је то у Бриселу демантовао, истакавши да је била само реч о "административној забуни". 

Ипак, европски партнери у Бриселу уопште нису били оптимистични.

Немачки министар финансија Волфганг Шојбле је по доласку у Брисел поновио се не расправља само о грчком дугу – већ и о томе да ли ЕУ има будућност и да ли земље могу веровати једне другима.

Шојбле се успротивио да се Грчкој продужи програм помоћи у наредних шест месеци без обавезе да истовремено спроводи мере штедње.

Изузев Немачке, Финска и Холандија су на скупу критиковале грчки предлог истакавши да он "није реалан".

Неименовани званичник ЕУ рекао је за агенцију Блумберг да је мало вероватно да се постигне договор у Бриселу, и да ће бити потребно организовати још састанака да би се то питање решило.

Европске земље оцењују да уколико се ускоро не постигне споразум, Грчка би до краја месеца могла и да банкротира. Истовремено, појавила се и информација да се Европска централна банка "спрема" за излазак Грчке из еврозоне.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара