Читај ми!

Раскол у Сиризи, председник на чекању

Грчка влада одложила је именовање свог кандидата за председника државе, док локални медији извештавају о интерним неслагањима у владајућој Сиризи уочи вечерашњих кључних разговора у Бриселу о грчком дугу са министрима финансија еврозоне.

Владајућа левичарска странка Сириза ће име свог кандидата објавити "након важног састанка еврогрупе", заказаног на захтев Грчке, за ревизију услова отплате пакета помоћи које је добила од међународних кредитора, изјавио је портпарол грчке владе Габријел Сакеларидис, а преноси агенција АФП.

Управо због тога што грчки парламент у децембру није успео да изабере новог председника државе, наредног месеца одржани су ванредни избори, на којем је победила Сириза, преноси Танјуг.

Критичари већ дуже време упозоравају на то да би рад владе, коју чини коалиција левичарске Сиризе и десничарске Странке независних Грка, могле да угрозе међусобне разлике, па сада сви нестрпљиво ишчекују да виде да ли ће те две странке моћи да се сложе око заједничког кандидата.

Номинација за председничког кандидата, која је требало да буде објављена протеклог викенда, сада је заказана за сутра, уочи првог круга гласања у грчком парламенту, рекао је Сакеларидис.

Грчки медији наводе да је фаворит премијера Алексиса Ципраса за место председника садашњи европски комесар Димитрис Аврамопулос, умерени члан десног центра за којег се Ципрас нада да би могао да премости политичке поделе у земљи.

Номинација Аврамопулоса је, међутим, одложена због неслагања унутар Сиризе, односно противљена левог крила те странке, које не жели кандидата са десног центра, наводе атински медији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара