Читај ми!

Карловац, вандали опљачкали православну цркву

Претходне ноћи проваљено је у православну цркву Саборни храм св. Николаја у Карловцу, где су украдени сакрални и други предмети, разбацан инвентар и учињена материјална штета, саопштено је из Горњокарловачке епархије.

Вандали су обили бочна врата, потврдио је Хини карловачки парох Славиша Симаковић и додао да су оскрнавили олтар и богослужбене предмете и књиге, део предмета украли, а оно што нису украли разбацали су по поду, преноси Танјуг.

"Нема ни делића храма који није прегледан у којем није украден или разбацан црквени инвентар, а однети су сви крстови и оштећен прибор за крштење, тако да данашњи празник Сретења Господњег нисмо могли прославити богослужјем", прецизирао је карловачки парох који се пита да ли је реч само о користољубљу, или је неко намерно покварио прославу.

Током десетак година, колико је он парох у Карловцу, ово је само један у низу изгреда - последњи је био крајем прошле године, када су по цркви били исписани графити "За дом спремни" и усташко "У", а пре тога украдени су метални поклопци на шахтовима.

"Провалници никада нису ухваћени, осим лопова који је украо шахтове па надлежнима поручујем да је крајње време да се стане на крај тим немилим догађајима који нарушавају ред и мир, а Српској православној цркви у Хрватској наносе велику штету у духовном смислу", навео је парох Симаковић и вандалима поручио да је крајње време да сами прекину с таквим понашењем.

Полиција је обавила увиђај и потврдила изгред.

Иначе, Сретење је црквени празник и у Србији државни празник - Дан државности.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара