Читај ми!

Колинда Грабар Китаровић положила заклетву

Колинда Грабар Китаровић положила је заклетву за председника Хрватске и од председнице Уставног суда Јасне Омејец примила председничку ленту и одала почаст државној застави.

Свечаност је почела након пуцња Гричког топа у подне и након што су се огласила звона Цркве Светог Марка, преноси Хрватска радио-телевизија.

Свечану заклетву Грабар Китаровић је завршила речима "Тако ми Бог помогао", уз громогласан аплауз и скандирање "Хрватска, Хрватска".

Истовремено, са Тушканца су топови Оружаних снага испалили десет почасних плотуна.

Током полагања заклетве изведен је реситал "Химна слободи" Ивана Гундулића, након чега је почела инаугурација поруком "Бићу једна од вас".

Колинда Грабар Китаровић поручила је да трајни интерес Хрватске остаје подршка државама југоисточне Европе у европским интеграцијама, преноси Танјуг.

У инаугурационом говору, након свечане заклетве, она је рекла да ће у односима са Србијом поклонити посебну пажњу статусу несталих у последњем рату, као и поштовању права и заштити хрватске мањине.

Желим да државе југоисточне Европе постану чланице породице и у томе пружам руку сарадње. У односу са Србијом пажњу ћу поклонити статусу несталих у "домовинском рату" као и поштовању права и заштити мањина, рекла је Грабар Китаровић, прва жена председник на тој позицији.

Поручила је да су националне мањине богатство, те да ће зато штитити, али и унапређивати њихова права у односу са суседним државама.

Рекла је да Босну и Херцеговину види као државу три једнакоправна конститутивна народа – Бошњака, Срба и Хрвата.

Жеља јој је, рекла је, да помогне како би БиХ учврстила своју државност трију конститутивних народа и о томе ће, поручила је, посебно бринути.

У свом првом обраћању Колинда Грабар Китаровић је најпре поздравила хрватске бранитеље, а потом истакла да посебну захвалност Хрватска дугује првом хрватском председнику Фрањи Туђману, али и Стјепану Месићу и Иви Јосиповићу.

Свечаности је присуствовао велики број домаћих и страних званичника, међу којима и премијер Србије Александар Вучић.

Вучић се уочи инаугурације састао са представницима српске заједнице, а његовој посети Загребу медији у региону су посветили велику пажњу.

Загреб је угостио 88 државних делегација – осам шефова држава из региона средње Европе, представнике међународних организација у Хрватској, као и изасланства хрватске владе и Сабора, као и бројне угледне госте из политичког, културног и јавног живота земље.

Грабар Китаровић је до трга је стигла успињачом, прошавши Ћирилометодском улицом кроз шпалир одушевљених грађана, који су се с председницом руковали, аплаудирали јој, пљескали, махали хрватским заставицама.

Полагању заклетве претходило је интонирање химне "Лепа наша домовино" и одавања почасти минутом ћутње погинулима у "домовинском рату", уз пригодан музички програм.

Марков трг су осигуравале јаке полицијске снаге, а свечаност инаугурације и пропратне активности нове хрватске председнице прати више од 300 новинара.

После инаугурације, хрватска председница је угостила око 200 званица на пријему, као и 40 званица на свечаном ручку.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара