Читај ми!

Уочи инаугурације хрватске председнице

Инаугурација нове председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић централни је догађај у региону овог викенда. На свечаности у недељу Србију ће представљати премијер Александар Вучић.

Прва жена председник у историји Хрватске Колинда Грабар Китаровић на дужност ће ступити тачно у подне на Марковом тргу. Том свечаном чину присуствоваће око 800 званица, бројни грађани, а међу званицама биће и девет председника држава. Међутим, према написима у хрватским медијима, најзанимљивији гост биће премијер Србије Александар Вучић.

Хрватски Јутарњи лист већ данас је најавио да ће насловну страну у недељу посветити интервјуу са српским премијером.

"Сматрам да је то изузетно важно како би се отворио простор, како би се релаксирали односи и како би се могло коначно кренути у питање решења свих отворених питања које имамо и са хрватске стране и са српске стране", рекао је уредник листа Жељко Тркањец.

Први потез је направљен, а лопта је сада, слажу се стручњаци, у дворишту Загреба.

"Свакако је прилика да две државе постигну нешто велико, а када кажем нешто велико, онда мислим на решавање свих оних проблема који су се гомилали свих ових година", рекао је портпарол хрватске председнице Младен Павић.

Прве изјаве Колинде Грабар Китаровић нису, међутим, охрабриле Србе који тамо живе, а о њиховом положају у Хрватској најбоље сведоче жестоки напади које ових дана преко друштвених мрежа, али и у парламенту, доживљава председник Српског народног већа Милорад Пуповац.

"Ми изразито ценимо ту одлуку премијерову и сматрамо је значајним доприносом да се заустави тај негативан тренд и отвори могућност за позитиван тренд", рекао је Пуповац у интервјуу за РТС.

Премијеров долазак очекују и у Српској православној цркви, у којој ће са представницима Срба премијер присуствовати литургији и тако обележити Дан државности Србије.

"То је својеврсно охрабрење за нас који смо овде и израз и показатељ бриге за овај народ", рекао је митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

После свечаног чина инаугурације, у Загребу ће сутра бити одржани и билатерални састанци, а том приликом срешће се и српски премијер Александар Вучић и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић. Разговараће се, између осталог, и о положају српске мањине у Хрватској.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара