Грчки "Хари Потер" ноћна мора за ЕУ

Уколико Алексис Ципарс, бивши комуниста кога опоненти подсмешљиво зову "Хари Потер", победи на недељним изборима, могао би да промени ЕУ заувек, процењују страни медији.

Лидер партије Сириза (Коалиције радикалне левице) предводи снаге које се противе тешким мерама штедње, које већ годинама притискају Грчку, преноси Танјуг.

Харијем Потером га је прозвао заменик грчког премијера Евангелос Венизелос због тога што, "даје фантастична обећања које неће бити у стању да одржи", пише британски Индипендент.

Ципрас се неконвенционално облачи, има неконвенционалан однос са бирачима, као и породични живот нетипичан за једног Грка - већ двадесет година живи са Перистером Бациака, има са њом два сина (од којих је један добио име по Ернесту Че Гевари), али овај пар своју везу није никад крунисао браком.

То што нема искуства као лидер нације могла би да буде и предност за Ципраса.

"Сиризин кец у рукаву је то што Ципрас никад није био на власти и што никад није био задужен за кризу", рекао је недавно Венизелос за италијански лист Ла Стампа.

Венизелос напомиње како је "технички гледано, терет грчког дуга подношљив", наводећи како су сада камате које ова земља исплаћује 40 одсто ниже него 2010. У томе се Ципрас не слаже с њим. Он истиче како је терет дуга неодржив јер Грчка неће никад бити у стању да га исплати до краја.

Многи у ЕУ страхују да би Ципрас, уколико би дошао на власт, одбио да отплати 240 милијарди евра које Грчка дугује кредиторима. Ципрас истиче како штедња није део европских повеља, већ су то демократија и принцип суверености народа.

Говорећи ових дана за Фајненшел тајмс, Ципрас је рекао како ће влада коју буде предводила Сириза поштовати обавезе Грчке као чланице еврозоне, али додаје и како ће одржавати "избалансиран буџет".

С друге стране, директорка ММФ-а Кристин Лагард, је ове недеље у интервјуу за Ајриш тајмс рекла како је "дуг дуг" и да представља уговорну обавезу.

Према најновијим истраживањима јавног мњења, за Сиризу би гласало 35 одсто Грка, док би Нова демократија (која је део коалиције на власти) добила 31 одсто гласова.

Обећавајући повећање минималне зараде и стварање 300.000 нових радних места, Ципрас осваја симпатије Грка, међу којима је четвртина незапослена, док их је више од 200.000 напустило земљу од почетка кризе 2010. године.

Један од показатеља стања у земљи је и то што је између 2010. и 2013. проституција у Грчка бележила раст за 150 одсто, при чему неке жене сексуалне услуге наплаћују свега пет евра.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се