"Решити са Србијом питање границе и несталих "

Нова хрватска председница Колинда Грабар Китаровић је говорећи о односима са Србијом оценила да треба решити питање границе, али и питање несталих особа.

"Мислим да је стварно сазрело време да то решšимо", рекла је Китаровић у емисији "Интервју 20" БХТ1 и додала да се питање несталих мора затворити због породица које с обе стране границе то чекају.

На питање šшта ће као председница држžаве учинити да омогући повратак Србима прогнаним са подручја Хрватске, а који су сада у Србији и БиХ, Колинда Грабар Китаровић је рекла да ће свакако радити на том питању и истовремено упутила позив представницима прогнаних Срба из Хрватске да јој се обрате када 18. фебруара преузме дужžност.

„Ако неко мисли да је доžживео неправду од хрватске држžаве ја их све позивам да ми се обрате", поручила је Грабар Китаровић.

Она се осврнула и на пријатељство Србије са Русијом, уз оцену и да би Србија требало да поштује међународне санкције.

"Ја знам да они имају и посебно пријатељство и посебне односе са Руском Федерацијом šто је уреду, иако у овом тренутку док цела Европска унија и модерни свет спроводи санкције према Русији, мислим да би Србија ипак требало да балансира тај однос на начин да се поšштују те међународне санкције, јер оне нису уведене без разлога", рекла је хрватска председница.

Према њеним речима, Русија је прекршšила међународно правни поредак 21. века и жžели да се председник Путин и руско вођство врате на пут поšштовања и подрžжавања међународних односа.

"Јер без Руске Федерације нема те стабилности и нема тог међународно правног поретка, а уосталом сви се ми суочавамо с истим претњама тероризма, растурања дроге, трговине људима и климатских промена против чега бисмо се требали заједно борити", рекла је хрватска председница за БХТ1.

Колинда Грабар Китаровић осврнула се и на односе у региону, нагласившšи да уопште не одобрава формулацију „регион“ јер, како је рекла - ми смо сви посебне дрžаве, па стога радије бира назив "„подручје Југоисточне Европе".

"Ми морамо решити сва отворена питања, јер је проšшло време да се она стављају под тепих", сматра Грабар Китаровић додајући и да ако се са БИХ не можžе договорити о Споразуму за држžавну границу, онда треба ићи на међународни суд.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се