Читај ми!

Хрватска замрзава франак

Влада Хрватске одлучила је да се швајцарски франак у наредних годину дана фиксира на 6,39 куна. Банке у Хрватској понудиле да краткорочно, до три месеца, преузму на себе трошак мера за олакшавање отплате кредита "швајцарцима".

Представници пословних банака усагласили су приступ олакшавању отплате кредита у "швајцарцима", који су изнели на састанку с представницима Министарства финансија и Хрватске народне банке, преносе хрватски медији.

Истовремено, хрватска влада је одлучила да замрзне швајцарски франак на 6,39 куна.

"Влада ће Сабору ове недеље упутити измене Закона о потрошачком кредитирању којим се франак фиксира на 6,39 куна у следећих годину дана, и то на терет финансијских институција. Десетине хиљада породица вечерас могу мирно да спавају и више не морају гледати курсну листу", поручио је хрватски премијер Зоран Милановић на ванредној конференцији за медије.

Након годину дана, нагласио је Милановић, водиће се разговори о могућности да се кредити у швајцарским францима конвертују у куне, али ће за то бити потребна сагласност централне банке.

Према подацима Хрватске народне банке, укупни износ кредита везаних уз швајцарски франак крајем септембра прошле године био је 23,7 милијарди куна, а више од 92 одсто се односи на кредите становништва, првенствено стамбене.

Према проценама Удружења "Франак", у Хрватској има око 60.000 кредита у "швајцарцима", па би, сматрају, јачање франка могло утицати на животе отприлике 200 до 300 хиљада грађана Хрватске.

Вредност куне је од средине прошле недеље до данас пала у односу на франак за готово 20 одсто.

Узлет франка почео је након што је швајцарска народна банка у четвртак одустала од обране минималног курса од 1,2 франка за евро.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се