Дуња Мијатовић осудила хапшење македонског новинара

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић оштро је осудила хапшење македонског новинара Томислава Кезаровског, после изрицања двогодишње казне затвора на коју га је осудио скопски Апелациони суд.

Дуња Мијатовић сматра да је даље лишавање слободе Кезаровског неприхватљиво. "Увек сам признавала и истицала важност владавине закона и рад судства, али ова пресуда и његово ноћашње брзо хапшење су веома разочаравајући и неодговарајући одговор", рекла је Мијатовићева, jaвља Бета.

После петомесечног предсудског притвора, Кезаровски је у октобру 2013. осуђен за чланак написан 2008. за магазин Репортер 92 у којем је, како се наводи у оптужници, открио идентитет заштићеног сведока у случају убиства. Од тада је био у кућном притвору.

Апелациони суд смањио је Кезаровском, новинару скопског дневника Нова Македонија, првобитну казну од 4,5 године затвора на две, и наложио да он остатак казне, односно четири и по месеца, проведе у затвору.

"Затварање новинара за оно што говоре или пишу је неприхватљиво у демократији. Одлука да Кезаровски буде затворен представља опасан преседан за слободу медија и истраживачко новинарство", рекла је Мијатовићева.

Додала је да је крајње време за македонске власти да смање притисак на медије и "поштују слободне и критичке гласове".

"Кезаровски би требало одмах да буде пуштен", поручила је Дуња Мијатовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара