Читај ми!

Бура због изјаве хрватске председнице

Док у Хрватској траје полемика о преиспитивању резултата избора, новоизабрана председница Колинда Грабар Китаровић поново је узбуркала јавност изјавом да све хрватске грађане сматра Хрватима. Критикују је и неки хрватски министри. У Србији је најпре реаговала Српска напредна странка, уз оцену да је та изјава скандалозна.

Прва жена на челу Хрватске, Колинда Грабар Китаровић, чланица ХДЗ-а, објаснила је зашто се током председничке кампање свим становницима своје земље обраћала са "драги Хрвати и Хрватице".

"По мени је Хрват и онај који је православне вероисповести и Србин по националности. Он је ипак Хрват у смислу хрватског држављанина. Мени то смета грађанка и грађанин. Рецимо, људи са села такво обраћање доживљавају на специфичан начин. Они кажу: 'Али зашто нас искључујете, ми живимо на селу, нисмо грађани", објашњава Колинда Грабар Китаровић.

Ако су Срби из Хрватске Хрвати, шта су онда Хрвати из Србије, пита се на Фејсбуку хрватски министар управе Арсен Баук. Додаје да ће се залагати да Хрвати из Хрватске који су српске националности имају иста права као и Срби из Србије који су хрватске националности.

Потпредседник Српске напредне странке Небојша Стефановић каже да не сме ни да замисли какве би реакције биле да је неко у Србији тако нешто рекао о било којој националној мањини.

"Потпуно скандалозна изјава. Надам да ће она престати да се бави скандалима и да ће почети нешто друго да ради. Надам се да је реч само о скандалозној изјави, а не о политици Старчевића и Павелића", истиче потпредседник Српске напредне странке Небојша Стефановић.

То што нова председница све хрватске грађане сматра Хрватима, за Коалицију удружења избеглица представља провокацију.

"То је јасна порука преосталим Србима у Хрватској да нису добродошли и да им је најбоље да се иселе или асимилују", каже председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта.

Имала је једну реторику пре победе, сад има другу, и то предстваља отклон од националне реторике, сматра председник Документационо-информативног центра "Веритас" Саво Штрбац.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара