Амбасадор у БиХ на чекању због Суторине

Црногорски председник Филип Вујановић одлучио је да одложи потписивање указа о постављењу амбасадора Црне Горе у БиХ. Разлог што је у Сарајеву покренуто питање разграничења Црне Горе и БиХ о државној граници.

Филип Вујановић је то одлучио после разговора с председницима Владе и Скупштине, Милом Ђукановићем и Ранком Кривокапићем, и после телефонског разговора с чланом Председништва БиХ, Бакиром Изетбеговићем, саопштио је кабинет црногорског председника, преноси Бета.

Црна Гора и БиХ завршиле су разграничење и у мају прошле године у Сарајеву усагласиле и парафирале документа у вези с границом.

Две владе су у јуну, односно у новембру, утврдиле предлог уговора о државној граници, по којем Суторина, приморска превлака код Херцег Новог, остаје у саставу Црне Горе.

Међутим, недавно је Резолуцијом о Суторини, поднетом на изјашњавање парламенту БиХ, тражено је да се међудржавни уговор одбаци као штетан. Зато је званична Подгорица најпре изразила озбиљну забринутост, а сада одлучила и да одложи постављење аббасадора у Сарајеву.

Црногорски председник је у разговору с Изетбеговићем "сазнао да он сада није спреман да својим позитивним ставом допринесе окончању процедуре потписивања уговора о државној граници", већ је за то да се тај уговор преиспита, саопштио је Вујановићев кабинет.

Црногорски председник оценио је да је, поред аргументације о разграниченњу, утврђене предлогом међудржавног уговора, питање границе утврђено актима обе државе о међусовном признању у постојећим границама, као и ставом некадашње Бадинтерове комисије о решавању спорова међу земљама проистеклим из СФРЈ.

Вујановић је уверен да прихваћени уговор о међудржавној граници "треба дефинитивно закључити" што би било у "духу отворених и пријатељских веза две државе".

Питање превлаке код Херцег Новог су отворили поједини политичари и правни стручњаци у БиХ, уз аргумент да је она уступљена Црној Гори 1947. године у замену за ловиште у долини Сутјеске код Фоче, али да та размена територија никада није верификована у парламентима некадашњих југословенских република.

Суторина је простор од 83.700 квадратних метара и обухвата седам насеља - Њивице, Крушевице, Пријевор, Шчепошевиће, Солила, Врбање и Ситница - са око 1.600 становника.

Резолуцију Суторини парламенту БИХ је предложио посланик Социјалдемократске партије (СДП) Денис Бећировић.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ у четвртак је задужио Уставноправну комисију да до 27. фебруара одржи јавну расправу о Суторини након чега ће посланици утврдити коначан став о предложеној резолуцији.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара