Линта: Шовинистичка изјава Грабар Китаровић

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта најоштрије је осудио изјаву новоизабране председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић да све грађане Хрватске сматра Хрватима.

Линта је оценио изјаву Грабар Китаровић као провокативну и шовинистичку, преноси Танјуг.

"То практично значи да је Хрват и онај ко је православне вероисповести и ко је Србин по националности. Наведена изјава представља јасну поруку преосталим Србима у Хрватској да нису добродошли и да им је најбоље да се иселе или асимилују", рекао је Линта.

Он је навео и да се онда поставља питање за која права ће се Грабар Китаровић борити јер су "по истом аршину Хрвати који живе у Србији Срби, а Хрвати који живе у БиХ Босанци".

Линта је позвао представнике хрватске националне мањине у Србији, Славена Бачића, председника Хрватског националног вијећа, Петра Кунтића, председника Демократског савеза Хрвата у Војводини и Томислава Жигманова, директора Завода за културу војвођанских Хрвата да јавно кажу да ли подржавају став хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да су Срби у Хрватској Хрвати, што подразумева да су и Хрвати у Србији Срби или ипак осуђују наведени став.

"Ако Грабар Китаровић смета, како каже, ословљавање с грађанке и грађани онда би поред ословљавања са Хрватице и Хрвати требала истовремено да користи и термин припадници српске и других националних мањина", сматра Линта.

Линта је, такође, у саопштењу, оценио изјаву Грабар Китаровић - да би волела да и Влада Србије реши питање положаја хрватске мањине у Србији што спада, како наводи, у поглавље 23 "Правосуђе и људска права", лицемерном.

Он је у том контексту Грабар Китаровић подсетио да је Хрватска 30. јуна 2011. године затворила преговоре о поменутом поглављу 23, а да није решила већину проблема преосталих Срба у Хрватској и стотина хиљада протераних Срба који живе расејани широм света.

Председник Коалиције удружења избеглица позвао је председницу Хрватске да се јавно заложи за реализацију преузетих обавеза из уставног закона и да не дозволи да се "убице Срба слободно шетају у Хрватској или да се преосталим и протераним Србима врате одузета права".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара