Читај ми!

Порфирије: Свако да гласа према савести

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије сматра да сваки грађанин, без обзира на националну и верску припадност, треба да искористи своје право на изборима и да по савести гласа, јер на тај начин не препушта другима да одлучују о њему.

''Још од античке Грчке, гласање и избори израз су бриге за опште добро, за добро заједнице и појединца и грађани који не излазе на изборе својим негласањем итекако утичу на шире друштвене и политичке околности'', рекао је Порфирије за Јутарњи лист, саопштила је Служба за информисање Српске православне цркве.

На питање да ли је гласао и да ли ће гласати у другом кругу, Порфирије је рекао да је у Србији увек излазио на изборе, али да нажалост у Хрватској још нема правао гласа, као и да ће кад га буде имао увек гласати, преноси Танјуг.

''Данас многи људи не гласају, јер сматрају да не могу да утичу на шире друштвене и политичке околности. Међутим, варају се и својим негласањем итекако утичу на резултате избора'', нагласио је Порфирије.

Порфирије је, на питање какав је његов полички поглед на свет, одговорио да он начелно нема ''политички него само црквени и хришћански поглед на свет. Тај поглед је, политички једино у првобитном готово заборављеном значењу те речи, а никако у текућем смислу, објаснио је Порфирије.

''Никада нисам унапред имао личне фаворите. Свој глас сам увек давао оном кандидату за којега ми се чинило да има више одговорности и демократске свести да препознаје, признаје и прихвата шароликост друштвене заједнице, у којој свако може и треба да очува и афирмише своју посебност и различитост'', нагласио је Порфирије.

Он је додао да му је демократичност и поштовање слободâ свих грађана увек био најважнији критеријум и да је стога радо подржавао кандидате с којима се можда није слагао у погледу на свет, а који су имали наведене карактеристике.

Према његовом мишљењу, у јавном животу постоји парадоксални феномен да неки ''људи и групе говоре хришћанским језиком, а не поступају хришћански, а да неки други не користе хришћански речник (иако би им то политички било профитабилно), а да им је пракса ипак више хришћанска него код оних првих''.

''И сам Христос је једном изјавио да је више праве вере нашао код паганског, туђинског официра (притом окупатора), неголи у Израиљу, свом, изабраном, Божјем народу'', пренете су у саопштењу СПЦ речи митрополита загребачко-љубљанског Порфирија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво