Читај ми!

Додик: Имамо скупштинску већину

Председник Републике Српске и лидер СНСД Милорад Додик поновио је да владајућа коалиција СНСД-ДНС-СП има потребну скупштинску већину за избор новог руководства парламента и нове Владе РС. Опозициони лидери тврде да ниједан политички блок у РС још нема скупштинску већину.

Говорећи о могућности да опозициона Српска демократска странка (СДС) позове народ на протесте ако СНСД формира власт у Републици Српској, Додик је оценио да РС не треба никаква дестабилизација, што би демонстрације биле, преноси Бета.

"Ако (лидер СДС) Младен Босић мисли да изведе људе на улицу, нека то уради. Републици Српској не треба никаква дестабилизација, а извести људе на протесте и на улицу - то је дестабилизација. Да ли има за тим потребе или не, то је друга прича", навео је Додик.

Додик тврди да владајући блок има легитимитет који ће потврдити формирањем власти у Републици Српској, а да је "друга прича то што је неко тиме незадовољан".

И председник Демократског народног савеза Марко Павић рекао је да владајући блок има потребну скупштинску већину, те да је та странка на седници Главног одбора одлучила да потпредседник ДНС-а Недељко Чурбиловић буде кандидован за председника парламента РС.

С друге стране, опозициони лидери тврде да ниједан политички блок у РС још нема скупштинску већину, те да ће се "тренутак истине" десити у понедељак на конститутивној седници паралемнта РС.

Према освојеним мандатима, коалиција СНСД-ДНС-СП тренутно има 40 посланичких гласова, укључујући и глас једног посланика СРС Драгана Ђурђевића.

Опозициони блок Савез за промене са коалицијом "Домовина", са којом су постигли договор о заједничком деловању у парламенту РС, такође има 40 посланичких гласова.

Како сада ствари стоје, кључни су гласови двојица посланика Напредне Српске Адама Шукала, који је најавио да ће до понедељка ова странка одлучити којем ће од два блока дати подршку.

Остаје и глас посланика Војина Митровића, који је у парламент ушао на листи опозиционог Народног демократског покрета (НДП), али је пре неколико дана саопштио да излази из те странке и да ће у парламенту деловати као "независни" посланик.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара