Читај ми!

Сабор припрема декларацију о Шешељу

Сабор Хрватске припрема декларацију којом би се осудило пуштање на привремену слободу хашког оптуженика и лидера СРС Војислава Шешеља, као и његови политички иступи.

Посланички клубови у Сабору подржали су иницијативу бивше премијерке, сада независне посланице Јадранке Косор да се усагласи декларација о Шешељу, преноси Бета.

По незваничним информацијама Хрватске радио-телевизије, декларација би требало да буде усклађена и изгласана идуће седмице, да би се послала у Брисел где се, на иницијативу хрватских европосланика, очекује доношење резолуције о Шешељу.

"Хрватска је чланица УН и Европске уније која је утемељена на начелима мира и стабилности, а Шешељеви иступи у суседној држави, која је на европском путу, подривају те темеље", рекла је Јадранка Косор у Сабору.

Она је изразила забринутост због изостанка реакције власти у Србије на Шешељеве иступе и величање "великосрпских идеја', посебно напоменувши изјаве о Вуковару као српском граду на шта нису реаговали председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић.

Бивши шеф дипломатије Гордан Јандроковић, из Хрватске демократске заједнице (ХДЗ), затражио је расправу о спољној политици Хрватске због млаке реакције на Шешељево пуштање из притвора.

"Председник Иво Јосиповић изражавао је жаљење јер је Шешељ пуштен из затвора, а министарка Весна Пусић је срамотно изразила саучешће Србији и њиховом руководству, уместо жртвама у Хрватској", рекао је Јандроковић.

Пуштање Војислава Шешеља из хашког притвора на привремену слободу, а посебно његови политички говори, већ данима изазивају оштре реакције у Хрватској.

Тако је председник Хрватске у писму председнику хашког Трибунала Теодору Мерону упозорио да могуће јачање политичких активности Војислава Шешеља и опасност да његов говор мржње поново добије поборнике, могу тешко да наруши мир и стабилност у Југоисточној Европи.

Јосиповић је писмо упутио и хрватским посланицима у Европском парламенту и позвао их да затраже расправу и доношење декларације о очувању политичке стабилности у Југоисточној Европи.

Потом је хрватски европосланик Андреј Пленковић из ХДЗ-а иницирао у Европском парламенту доношење резолуције "Србија: Случај оптуженог ратног злочинца Шешеља".

Циљ те резолуције коју су подржали сви хрватски европосланици, како је образложено, јесте "осуда понашања и ратно-хушкачке реторике оптуженог Војислава Шешеља".

У току је усаглашавања текста резолуције, а следеће седмице се у Европском парламенту очекују расправа и гласање.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара