Читај ми!

Конституисано Председништво БиХ

У БиХ конституисан нови сазив Председништва, највишег државног органа, после избора одржаних 12. октобра.

Чланови новог сазива су Бакир Изетбеговић, који је и до сада био председавајући тог тела, Драган Човић и Младен Иванић, који су у Сарајеву положили и потписали свечану изјаву, преноси Танјуг.

Дужност колективног шефа државе обављаће наредне четири године.

Изетбеговић је бошњачки члан Председништва БиХ, кандидат Странке демократске акције (СДА), Човић је хрватски члан и кандидат Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ, а Иванић српски члан Председништва и кандидат опозиционог Савеза за промене у РС.

Бошњачки, српски и хрватски члан ротираће се на позицији председавајућег сваких осам месеци, у складу с Изборним законом БиХ, а сада су се договорили да ће председавање новог сазива те институције преузети Иванић.

Према Уставу, Председништво је највиши колективни орган извршне власти БиХ, у којем представници три народа равноправно обављају власт, и представља суверенитет Босне и Херцеговине, а задатак му је да координише, односно усклађује рад БиХ институција и брани интересе ентитета.

Између осталог, надлежно је за вођење спољне политике, именовање амбасадора, представљање БиХ у међународним организацијама, вођење преговора за закључивање међународних уговора, као и предлагање годишњег буџета Парламентарној скупштини, уз препоруку Савета министара БиХ, пише агенција Фена.

Иначе, први сазив овог тела је изабран 1996. године, на првим послератним изборима.

Тада је за члана Председништва из реда бошњачког народа изабран Алија Изетбеговић, из реда српског народа Момчило Крајишник, а из хрватског народа Крешимир Зубак.

БиХ је од тада имала укупно 26 чланова Председништва, с тим да су неки од њих на овим функцијама били два мандата. Тако је и сада Изетбеговићу и Човићу ово други мандат.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво