Клаус Јоханис нови председник Румуније

Победник председничких избора Клаус Јоханис захвало је грађанима Румуније што су га у изабрали за шефа државе и рекао да се сада треба прихватити посла, за шта је, како је додао, спреман.

Клаус Јоханис, који је у другом кругу председничких избора победио премијера Виктора Понту са подршком 54,5 одсто бирача рекао је да су грађани дали знак да желе "дубоке промене" и позвао политичаре да "узму у обзир тај сигнал", преноси Бета.

Јоханис је критиковао владу за лоше организовање избора у иностранству и затражио да се то питање размотри и предузму мере, док је од одлазећег председника Трајана Басескуа затражио да смени дипломате који су криви за лоше организовање избора.

Када је реч о спољној политици Јоханис је рекао да ће наставити стратешко партенерство са САД, са НАТО и ЕУ и да ће доказати да је Румунија "снажан партнер".

На крају обраћања грађанима, Јоханис је рекао да ће бити "председник свих Румуна, слободни председник који ће представљати све грађане".

Премијер Виктор Понта је синоћ пре објављивања коначних резултата гласања, признао свој пораз и у телефонском разговору честитао Јоханису на победи.

Понта је најавио ће остати на положају председника владе, али политичари који су промовисали кандидатуру Клауса Јоханиса и подржавали га у предизборњ кампањи траже да премијер и влада поднесу оставку.

Политичари опозиције, који су до 2012. године били на власти, сада, после победе њиховог кандидата, сматрају да је дошло време да се врате на положаје.

Резултат јучерашњег, другог круга председничких избора представља изненађење јер је после првог круга Понта имао предност од десет одсто.

Немац на челу Румуније

Клауса Јоханиса је бивши наставник физике и потиче из немачке мањине у Румунији, а адути су му поузданост и поштење, у земљи којој је доста корупције у редовима владе, пише АФП, преноси Танјуг.

Никада није био на функцији у државној управи. Постао је познат као успешан градоначелник града Сибиу у Трансилванији, који је постао једна од главних туристичких дестинација откако је он ступио на његово чело 2000. године.

Као добар менаџер, Јоханис је овај средњовековни град уздигао до западних стандарда, што му је донело репутацију некога ко "добро ради посао", како је гласио и његов слоган током председничке кампање, као обећање да ће исто учинити и за земљу.

Током предизборне кампање, Јоханис је обећао да ће очувати независност румунског правосудног система и крхки напредак који је постигнут у бори против корупције. Обећао је и реформе на пољу економије, здравства и образовања, као и привлачну пословну климу за стране инвеститоре.

Као председник, Јоханис ће се, као и његов претходник Трајан Басеску, суочити са противнички настројеном парламентарном већином, што би могло да доведе до нових политичких трвења.

Потомак Саксонаца који су се населили у Румунији у средњем веку, први председник Румуније који потиче из етничке мањине је, за разлику од својих родитеља и десетина хиљада припадника немачке заједнице у Румунији, одлучио да остане у тој земљи након пада бившег комунистичког лидера Николе Чаушескуа 1989.

Јоханис, кога Румуни често називају "Немцем", припадник је и верске мањине - он је протестант, у земљи у којој је 90 одсто становништва православне вере, а током предизборне кампање се суочавао са оптужбама да "није прави Румун", наводи АФП.

Описујући га као не много харизматичног, француска агенција наводи да су румунски гласачи подржали Јоаниса из страха да би млади и енергични премијер Понта могао једног дана да се претвори у моћника попут мађарског премијера Виктора Орбана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво