Додик потврдио скупштинску већину у РС

Председник Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик рекао је да коалиција око његове странке има потребних 42 посланичка мандата, и више од тога, за избор новог руководства Народне скупштине РС.

Лидер СНСД-а је навео да позиција председника парламента припада коалиционом партнеру те странке, Демократском народном савезу (ДНС), преноси Танјуг.

Додик је напоменуо да је договор СНСД са ХДЗ, о формирању власти на нивоу БиХ, дугорочан и да је одлука лидера ХДЗ Драгана Човића у том погледу јасна.

Још није саопштио ко ће бити предложен за новог председника Скупштине РС, која је заказана за 24. новембра.

После консултативног састанка с представницима коалиционих партнера, ДНС и СП, о првој скупштинској седници у новом сазиву, Додик је новинарима у Бањалуци рекао да ће наставити да "даље граде договоре о питању власти у РС" и да ће се на конститутивној седници Скупштине видети ко има, а ко нема већину за формирање нове власти.

Додик каже да није нервозан, после потписивања споразума о државној власти СДА, Демократског фронта и опозиције у РС, и да остаје чврст договор СНСД и ХДЗ о том питању.

Одговарајући на питања новинара, негирао је да руска политика има утицаја на РС, "јер Руси нису Српској испоставили ниједан политички захтев нити сугестију да се ради против територијалног интегритета БиХ". Такође је одговорио и да, уколико се укаже прилика, нема ништа против састанка с председником СРС у Србији, Војиславом Шешељем, пренела је агенција Фена.

Иначе, заменик председника СДА Бакир Изетбеговић, који се састао са лидером хрватског Демократског фронта, Жељком Комшићем, рекао је да од лидера ХДЗ БиХ, Драгана Човића, очекује флексибилност, и да СДА жели заједнички живот Бошњака и Хрвата у БиХ, а не стварање засебних школа, телевизија, ентитета и изборних јединица под једним кровом.

Додик је најавио за сутра састанак с Човићем, од кога, како је рекао, очекује и потписивање оквирних закључака. "Уколико буде приступ - или како ја желим или никако, онда неће ићи никако", рекао је Изетбеговић, који је Додикову СНСД означио као непожељног партнера у формирању власти на нивоу БиХ.

Зато је и потписао документ "Програмски принципи за деловање законодавне и извршне власти у БиХ у мандатном периоду 2014-2018" са лидерима ДФ и Савеза за промене, који је опозиција у РС, и, по Изетбеговићу, спреман је на "тектонске промене".

До тога је дошло иако су се претходно три победничке странке, СДА, ХДЗ БиХ и СНСД Милорада Додика, начелно договориле да формирају власт по истом принципу на свим нивоима - од ентитета до државног.

"Потези опозиције штетни за РС"

Председник РС Милорад Додик оценио је по потписивању споразума опозиционог Савеза за промене са СДА и ДФ да је завршен период институционалне стабилности Српске и да ће поступци тог опозиционог блока бити далекосежно политички штетни за Српску.

Према његовим речима, опозиција у РС тиме пристала да пренесе надлежности Српске на ниво БиХ, а као дискутабилне ствари из Споразума навео је, између осталог, и укњижбу војне имовине.

Лидер ХДЗ-а, Драган Човић, у досадашњим изјавама залагао се да власт на свим нивоима формирају победничке странке три народа-СДА,ХДЗ и СНСД.

"Ако странка Милорада Додика формира ентитетску власт, бесмислено је да буде заобиђена при формирању власти на нивоу БиХ", рекао је Човић недавно.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се