Читај ми!

Нова стратегија Русије у БиХ

Немачка поздравља продужетак мандата мисије ЕУФОР у Босни и Херцеговини за још годину дана, али је забринута што ту мисију нису подржале све чланице Савета безбедности УН. Русија је била суздржана.

Амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин као разлог за уздржаност у Савету безбедности УН навео је то што нису узете у обзир његове примедбе на текст резолуције којом се подржава интеграција БиХ у евроатлантски оквир.

Чуркин је рекао да о томе да ли ће ићи ка ЕУ треба да одлучи народ БиХ, а не да то буде део мировног оквира јер "има лоших примера код којих се некој земљи на основу притиска споља наметнуо правац интеграције у Европску унију".

Експерт за Балкан из Европског института ЦИФЕ у Ници, Тобијас Флесенкемпер оценио је за Дојче веле да гласање Русије представља сигнал те земље да она има потенцијал да позитивно или негативно утиче на ток догађаја на Балкану.

"Русија је и до сада, чак узевши у обзир и ту уздржаност приликом гласања, подржавала пут БиХ ка ЕУ. Нове изјаве Виталија Чуркина повод су за забринутост јер се између редова може прочитати да то више није тако", рекао је Флесенкемпер.

Флесенкепмер је међутим додао да нема разлога за "драматизацију" јер "ипак, уверљива већина грађана БиХ, њене власти, странке које сада преговарају о формирању нове владе, па чак и председник РС Милорад Додик, подржавају процес европских интеграција".

Изјаве Виталија Чуркина, како је додао Флесенкемпер, могле би имати контра-ефекат. "Мислим да ће Чуркинове изјаве само дати крила британско-немачкој иницијативи јер су сада европски шефови дипломатија под притиском да делују и постало је још јасније да је БиХ потребна већа подршка на путу ка ЕУ".

За Ериха Ратфелдера, дописника немачког листа Тагесцајтунг из Сарајева, такав развој догађаја у СБ УН и речи руског амбасадора указују да Русија није више само реторички "на српској страни" на Балкану.

"Нова стратегија видљива је и кроз политичку подршку Додику, не само у питањима која имају директне везе са политиком у БиХ, него и политици која би, дугорочно гледано, водила отцепљењу Републике Српске од БиХ", додао је Ратфелдер за Дојче веле.

Ратефелдер је оценио да су државе Запада још подељене, и када је у питању БиХ, али и по питању деловања Русије на Балкану.

"Надам се да ће британско-немачка иницијатива допринети томе да Берлин почне да помније прати збивања у БиХ и да се цела та ствар не посматра тако наивно као што је било до сада", рекао је Ратефелдер.

Савет безбедности УН је 11. новембра продужио мандат ЕУФОР, са 14 гласова за, и једним уздржаним, Русијом.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се