Истрага против мариборског надбискупа

Окружни суд у Љубљани води истрагу против некадашњег мариборског надбискупа Франца Крамбергера и његових сарадника због препродаје акција чиме је мариборска надбискупија наводно стекла противправну финансијску корист већу од милион евра.

Истрага се води и против Крамбергерових саучесника - некадашњег економа мариборске надбискупије Мирка Крашевеца, Ивана Ферме из предузећа "Етол" и директора Националне финансијске компаније (НФД) Станета Валанта, који су такође учествовали у препродаји акција, преноси Танјуг.

Ради се о случају од пре десетак година када је мариборска надбискупија откупила од "Етола" и НФД-а акције издавачког предузећа "Младинска књига" после само два дана продала и тиме зарадила више од милион евра.

Мариборска надбискупија је и даље у великим финацијским проблемима после стечаја финансијских фондова "Звон 1" и "Звон 2", које је основала пре двадесетак година, а који су банкама и другим повериоцима остали дужни више стотина милиона евра, а под хипотеком је и део имовине саме надбискупије.

Надбискуп Крамбергер је 2011. године одступио са надбискупске дужности нешто пре рока за пензионисање, а претпоставља се да је разлог откриће великих дугова надбискупије до којих је довео скандал око пословања фондова које је основала тамошња црква.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се