Читај ми!

Ирански шпијуни опет активни у БиХ?

Присуство припадника иранске тајне обавештајне службе у БиХ појачано је од почетка септембра, а највише контактирају представнике невладиног сектора и лица окренута радикалном исламу и тероризму, јавља "Глас Српске".

У последњих месец и по дана појачане су и активности иранских службеника и дипломата, каже саговорник Гласа Српске близак безбедносним агенцијама, преноси Танјуг.

"Забележено је и више контаката са појединцима из вехабијске заједнице у Горњој Маочи. Последњих месеци сарадници те службе учестало прелазе границу. Многи од њих користе идентификациона документа БиХ, Либана, Ирака, Турске, Сирије и Израела, које добију преко Хамаса и Палестинске управе у Гази", каже извор.

Како додаје, посебно је интересантан шеф иранске обавештајне службе који ради при иранском Министарству безбедности и информисања (МОИС), Аболгхасем Пархизкар, који има дипломатски пасош и који је ове године два пута долазио у БиХ.

Друга обавештајна служба је Иранска револуционарна гарда (ИРГЦ), која је такође активна у БиХ и чије се војно-обавештајно присуство огледа у раду њихових људи као угледних професора, научника и културних радника.

Приликом контрола посебна пажња обраћана је на једног сумњивог "дипломату" који је дошао у Сарајево, а пре тога је боравио у Тајланду, Индији и Грузији, где су раније изведени терористички напади, навео је тај извор.

Наглашава и да је, због сумњивих идентитета, под посебном пажњом било више особа која су последњих месеци са дипломатским и грађанским пасошима у неколико наврата летела на релацијама Истанбул - Сарајево, Беч - Сарајево, и обрнуто.

Глас Српске додаје и да ирански службеници и дипломате нису били тако активни откад су у мају прошле године из БиХ протеране иранске дипломате Хамзех Долаб Ахмад и Јадиди Сохраб, који су у иранској амбасади у БиХ радили за Министарство националне безбедности Ирана (Мисири).

Они су, користећи дипломатски статус, радили послове супротне законима и прописима БиХ.

Западне безбедносне службе располажу са око 650 имена припадника, највише иранске, али и још неколико обавештајних служби исламских земаља у БиХ, док је у службама у БиХ у оптицају још 330 имена.

"Тај број, од скоро 1.000 припадника тајних обавештајних служби Ирана, Пакистана, Кувајта и Саудијске Арабије, алармантан је и представља посебну кочницу на путу БиХ ка НАТО", закључио је саговорник листа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара