Читај ми!

Пленковић потврдио договор са Домовинским покретом о формирању већине и владе

Хрватски премијер и лидер ХДЗ-а Андреј Пленковић потврдио је да је та странка постигла сагласност са Домовинским покретом о формирању нове парламентарне већине, као и у вези са структуром будуће владе.

"Постигли смо договор о структури владе. Три ресора иду Домовинском покрету. Основаћемо ново министарство - Министарство демографије. То је кључно питање и зато смо први на нивоу ЕУ који уводе такво министарство", рекао је за загребачку Н1 Андреј Пленковић, коме ће то бити трећи мандат на челу извршне власти.

Пленковић је навео да је други ресор Министарство пољопривреде, будући да је ДП махом базиран у Славонији, а трећи ресор је Министарство привреде.

Члан владе који буде задужен за ресор демографије биће и потпредседник нове владе.

"Ова наша влада имаће више министарстава него пре", рекао је Пленковић и најавио скупљање потписа које ће однети председнику Репубике Зорану Милановићу.

На питање да ли ће лично однети Милановићу потписе и затражити мандат, Пленковић је рекао да о томе нису размишљали и да је реч о техничком питању.

Тврди да влада неће мењати своју политику, као ни политику према мањинама. Одбацио је да је постизборна коалиција са Домовинским покретом "корак назад" за ХДЗ.

На питање ко ће од мањинских посланика потписати, Пленковић је рекао да се још нису договорили, али ће их бити довољно. Још нису распоредили ресоре, али ће један посланик Домовинског покрета бити потпредседник владе, а један потпредседник парламента, као и један посланик мањина.

Упитан како сад види однос са СДСС-ом, каже: "Мислим да смо направили огромне искораке, можда смо погрешили што то нисмо довољно добро тумачили. Направили смо огромне искораке. Ово није корак унатраг. Борис Милошевић је постао потпредседник владе 2020. године, пре тога је био у Книну на годишњици Олује. Ања Шимпрага је била самном у Шкабрњи. Није случајно Жигманов постао први пут министар у влади Србији. Кад је реч о мањинским правима наши су успеси итекако видљиви, али нису довољно опевани", оценио је Пленковић.

Председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац рекао је раније данас да ће три посланика те странке подржати владу Пленковића, али неће дати потпис и неће бити део владе.

Формирање владе ХДЗ и Домовинског покрета, иначе, изазвало је низ негативних реаговања представника странака и аналитичара који сматрају да ће то бити "најдеснија" влада од осамостаљења Хрватске, враћање ХДЗ у 1941., велики пораз лични и морални за Пленковића.…

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара