Пицула: Национална политика у БиХ без кредита

Национална политика у БиХ више нема кредита као раније, сматра Тонино Пицула, социјалдемократски посланик Европског парламента из Хрватске, који се залаже да се БиХ што пре помери од Дејтона према Бриселу.

Тонино Пицула је оценио да председнику РС Милораду Додику „није помогло ни састајање са црквеним великодостојницима, нити с руским званичницима", преноси Танјуг.

"То му није донело резултат на изборима који је очекивао. Плурализам помало улази и у националне поре. Али, док год је дејтонски систем овакав какав јесте, он ће давати сличне резултате. Неких помака ће бити, али ће на крају главнину процеса чинити рециклажа, и зато се он мора мењати", рекао је Пицула, председник недавно установљене ЕП Делегације за односе с Косовом и БиХ.

Пицула оцењује да би систем у БиХ генерално требало променити.

"Дејтон постаје врло озбиљна кочница за било какву иницијативу којом би се у БиХ установила европска демократија, с просперитетнијом економијом", оценио је Пицула.

У разговору за Дневни аваз рекао је и да би власти у БиХ требало што пре да се формирају.

Подсетио је да се после прошлих избора, 2010. године, 18 месеци ништа није дешавало, а ни две и по године после тога.

Како додаје, брзо формирање власти и назнака да би она могла бити "нешто другачија", у Бриселу би било протумачено као подстицај ЕУ да се одлучније ангажује, што би се и десило.

БиХ треба нови Устав, а иницијативу за то треба препустити изборним победницима, а медијацијом и добрим услугама споља, могу да се решавају неки проблеми, рекао је европски посланик, који мисли да победници на БиХ изборима немају више времена и морају брзо да покажу конкретне помаке набоље.

Најавио је да ће, чим власт буде изабрана, Брисел помоћи БиХ, "послати фактуре, ако буде требало, с њима ће доћи и медијатори, јер је ЕУ природан амбијент БиХ и логично је да затражите и добијете помоћ".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се