Читај ми!

Еди Рама: Мој брат није крив

Албански премијер Еди Рама рекао је да његов брат није учествовао у инциденту са дроном на фудбалској утакмици Србија – Албанија, те да су приче о томе "смешне", поручивши истовремено да је Албанија опредељена за дијалог са свим народима у региону и да се не треба враћати у прошлост.

Рама је, говорећи данас о догађају са утакмице у телефонској изјави за канал Франс 24, рекао да је реч о "очајничком покушају да се тај инцидент припише Албанцима, што је штета, јер се утакмица претворила у арену неприхватљивог расистичког и етничког насиља", преноси Танјуг.

На питање да ли ће отићи у планирану "историјску" посету Србији 22. октобра, Рама није дао прецизан одговор, већ је навео да му је "жао због свега што се догодило на стадиону".

Рама је, одговарајући на то питање, изјавио да му је жао што "српска влада, уместо да осуди насиље и дистанцира се од ове представе која је неприхватљива за Европу, следи реторику навијача и људи који су уништили слику о фудбалу и слику о својој земљи".

"Ми смо донели другачију одлуку: одлучили смо да се понашамо као Европљани, да не одговарамо на националистичку и бруталну реторику, да наставимо наш пут ка будућности, уз залагање за мир и сарадњу, као и дијалог са свим народима у региону", поручио је албански премијер.

Додао да је неприхватљиво "враћати се уназад" и да је смешно улазити у "идиотске расправе" о летелици којом је укаљана част једне земље.

Смешно је, оценио је Рама, што се цео свет узбудио због једне албанске заставе која је летела изнад стадиона у тренутку када је около било на хиљаде српских застава, "тамо где и није било албанских навијача пошто смо желели да избегнемо да ток утакмице буде угрожен".

"Мој брат је тамо био са још 50-ак Албанаца – са представницима фудбалског савеза Албаније, новинарима и другим људима који су пратили екипу, они су преконтролисани на улазу и није било никаве шансе да унесу дрон и активирају га", објаснио је Рама.

Према његовим речима, у Европи је уобичајено да се директно осуде расистички испади, а у Београду је "цео стадион узвикивао 'смрт Албанцима'".

У Приштини се очекује да ће албански премијер следеће седмице отићи у званичну посету Београду, без обзира на инциденте изазване током утакмице Србија – Албанија у уторак, док је косовска председница Атифете Јахјага још неодлучна, пише приштински дневник Зери.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво