Читај ми!

БиХ, постизборна комбинаторика

Први резултати општих избора у Босни и Херцеговини отворили су различите могућности постизборних коалиција. Политичке странке су за сада, међутим, опрезне у проценама како би могла да изгледа нова извршна власт.

Тачна расподела посланичких места у државном и ентитетским парламентима још није позната, јер за то треба сачекати пребројавање свих гласачких листића, укључујући оне из иностранства који још пристижу поштом, преноси Танјуг.

Међутим, први подаци потврђују да ће, у случају бошњачких странака, главну реч водити Странка демократске акције (СДА), код хрватских ће то бити ХДЗ БиХ, док су код српских за сада подједнаки изгледи да то буде Савез независних социјалдемократа (СНСД) Милорада Додика, али и Српска демократска странка (СДС).

У Представничком дому парламента БиХ, који броји 42 места, СДА ће имати између девет и 11 посланика, Демократски фронт (ДФ) Жељка Комшића и Савез за бољу будућност (СББ) Фахрудина Радончића могу рачунати на по четири или пет места. ХДЗ БиХ три или највише четири, док ће ХДЗ 1990. имати једног заступника.

Социјалдемократска партија БиХ (СДП БиХ), која је у претходном сазиву имала чак осам посланика, а сада је доживела стрмоглави пад популарности, вероватно ће имати само три представника. За сада се чини да међу њима неће бити до сада неприкосновеног лидера те странке Златка Лагумџије.

Додиков СНСД је са осам мандата спао на за сада сигурна четири, наводи агенција Хина и додаје да се на сличан распоред снага може рачунати и у ентитетским парламентима.

Нови хрватски члан Председништва БиХ и председник ХДЗ БиХ Драган Човић потврдио је да је "већ обавио неке разговоре" о будућој власти. Додик је на питање о томе ко му је пожељан партнер у власти на државном нивоу одговорио да је то управо Човић и његов ХДЗ, док се о фаворитима на бошњачкој страни није изјашњавао.

Из најјаче бошњачке странке СДА стижу неодређене изјаве о могућим коалицијама, а њен лидер Изетбеговић је у изборној ноћи, када је било извесно да та странка побеђује, рекао да су се они који су се у предизборној кампањи служили неистинама "сами себе дисквалификовали" као потенцијални партнери у власти.

Никога није директно споменуо, али је очигледно да је алудирао на Радончића, који је уз подршку својих медија "брутално нападао Изетбеговића, оптужујући га за лоповлук и корупцију".

У Комшићевом ДФ-у, странци коју су медији у БиХ одмах по проглашењу изборних резултата прозвали "најпожељнијом удавачом", такође су суздржани у коментарисању могућих коалиција и поручују да неће улазити у коалиције по сваку цену.

Представници политичких српских странака чекају коначне резултате избора како би знали ко ће и како моћи да састави власт.

Изједначена изборна трка СНСД-а и уједињене опозиције отворила је могућности да нову владу у завршници предводи СДС, али и да ниједан блок не окупи потребну већину, па да се мора успоставити тзв. велика коалиција најјачих странака.

Лидер ПДП-а Младен Иванић, чија победа у трци за српског члана Председништва БиХ (уз улазак ДФ-а у парламенте) представља најзначајнију промену коју су донели протекли избори, истакао је да је још рано за процене о коалицијама. Ипак, није искључио могућност да на ентитетском нивоу у Српској буде једна владајућа коалиција, а на државном нека сасвим друга.

У БиХ су у недељу одржани општи избори на којима је право гласа имало укупно 3.278.908 бирача и учествовало 98 политичких субјеката за 518 носилаца мандата.

Рок за објављивање коначних резултата је 11. новембар.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се