Читај ми!

РС, у вођству Додик и Иванић

На основу више од 85 одсто обрађених бирачких места, Милорад Додик је освојио 47,10 одсто гласова на изборима за председника РС, док је Огњен Тадић освојио 45,16 одсто гласова. Младен Иванић, Бакир Изетбеговић и Драган Човић победили су на изборима за чланове Председништва БиХ, показују прелиминарни резултати које је саопштио ЦИК.

Милорад Додик (СНСД), на основу 85,47 одсто обрађених бирачких места, води у борби за место председника РС испред Огњена Тадића (Савез за промјене).

Како саопштава ЦИК, Додик је освојио 264.051 глас, док је поверење Тадићу указало 253.211 грађана. 

Централна изборна комисија саопштила је прелиминарне резултате и за Председништво БиХ. На основу више од 90 одсто обрађених гласова, победили су Младен Иванић из Савеза за промјене, Бакир Изетбеговић из Странке демократске акције и Драган Човић из ХДЗ БиХ.

Према подацима ЦИК-а, Иванић је освојио 279.822 гласа (48,31 одсто), док је Жељка Цвијановић освојила 278.845 гласова (48,14 одсто).

Иванић је прогласио победу. "Ја јесам победио и сигурно ћу бити нови српски члан Председништа БиХ. Оно што могу обећати је да ћу чувати РС. Она ће са мном бити сигурна и стабилна", рекао је Иванић.

Странка демократске акције (СДА) и Савез независних социјалдемократа (СНСД) освојили су највише гласова на изборима за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, објавиo je ЦИК. Српска демократска странка (СДС) добила је гласове 33 одсто бирача с подручја Републике Српске и друга је по снази у том ентитету. 

Додик je на страначкој конференцији у Бањалуци рекао да му је жао због резултата гласања за члана Председништва БиХ и да "не може да верује" да су Срби тако одлучивали, знајући да Младену Иванићу подршку дају Бошњаци и међународна заједница.

Како је додао, његова победа против кандидата опозиције Огњена Тадића за председника Српске, сада је "извесна" и осећа се као "нови-стари председник", уз напомену да ће комотна скупштинска већина омогућити рад у Народној скупштини.

Тадић доводи у питање регуларност изборног процеса због великог броја неважећих листића и додаје да су тражили од локалних изборних комисија записнике. Истиче да је више од 32.000 неважећих листића, а да је разлика између њега и Додика око 10.000 гласова. "То није безначајно", поручује Тадић.

С друге стране, каже да ће сачекати резултате за Представнички дом парламента БиХ, али очекује исти број мандата као и сада, и да ће у Савету министара БиХ имати партнерство с Хрватском демократском заједницом (ХДЗ).

Медији у РС преносе незваничне информације да је Додик освојио 300.128 гласова, док је за Тадића гласало 289.680.

СНСД, кажу у тој странци, води и на изборима за посланике у Парламентарној скупштини БиХ, а убедљиву предност има и на изборима за парламент РС.

ОЕБС је саопштио да избори одржани у такмичарској атмосфери, али да је и даље видна међуетничка подељеност у земљи, уз недостатак заједничке визије будућности и сарадње три конститутивна народа.

Представници међународних организација, званичници из европских држава и политички аналитичари коментарисали су изборе

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се