Читај ми!

Општи избори у БиХ

Грађани бирају трочлано Председништво БиХ, председника и потпредседника Републике Српске. Велика излазност у Републици Српској где и Милорад Додик и Огњен Тадић очекују победу. Нису забележене веће неправилности.

17.45 -  У Републици Српској је до 15 сати гласало 488.952 бирача или 40,43 одсто.

13.00 – Велика излазност у Републици Српској. До 11 часова гласало 16,25 одсто бирача. 

07.00 – Отворена биралишта у БиХ. 

Поред представника у Председништву БиХ и председника РС, бира се и 518 посланика у 13 парламената – заједничком на нивоу БиХ, два ентитетска и 10 кантоналних скупштина. Уписано је око 3.300.000 бирача, а гласа се на 5.500 бирачких места.

Према подацима Централне изборне комисије (ЦИК), на општим изборима у БиХ је до 15 сати укупно гласало 1.181.278 бирача, што је процентуално 36,6 одсто, односно 1,5 одсто више него на изборима 2010. године.

У Федерацији БиХ је укупно гласало 692.326 бирача, односно 34,31 одсто, а у Републици Српској 488.952 бирача или 40,43 одсто, где је чак пет одсто већи одзив него на претходним изборима у исто време.

Највећа излазност забележена је на Палама - 65,85 одсто, Бановићима - 62,98 одсто,у Калиновику - 60,75, у Гацку - 58,96, а најмања у Добретићима - 16,47, Санском Мосту - 23,23, Усори- 23,26, Великој Кладуши - 24,23 одсто, јављају медији у БиХ.

Уверени у своју победу су кандидати за председника Републике Српске који важе за фаворите. У пратњи најуже породице у Лакташима је на гласање дошао Милорад Додик, а у Бањалуци са супругом гласао је Огњен Тадић.

"Очекујем да ће ови избори потврдити стабилност РС, да ће она у наредне четири године обезбедити потпуну институционалну стабилност пре свега, а онда и раст економије и све оно што је неопходно и у шта народ гласајући данас највише верује, а то је стабилна РС, њен просперитет и њен економски развој", рекао је Додик.

Тадић очекује велике промене након избора и истиче да велика излазност значи да те промене и долазе. 

Република Српска бира и кандидата за српског члана Председништва БиХ. Фаворити су Жељка Цвијановић из владајућег СНСД-а и Младен Иванић испред опозиционог Савеза за промене.

"Ово је велики дан за грађане РС. Треба да искористе своје право, да у духу демократије, у духу мира и свега онога што носимо као вредност, изаберемо на великој политичкој сцени наше представнике. Желим да се што пре формирају институције, да власт буде функционална да не осећамо никакве паузе због тога што смо имали изборе и верујем да ће тако бити", рекла је Цвијановићева.

Иванић је подсетио да народ у БиХ бира једном у четири године своје представнике и нада се да ће "заиста одлучити о кључним политичким процесима". 

До краја гласања у 19 часова, забрањена је свака врста предизборне пропаганде. На изборним листићима је око 7.700 кандидата и рекордних 98 политичких субјеката. У бројкама – 50 политичких странака, 24 коалиције, 24 независна кандидата, а цео изборни процес надгледа 60.000 посматрача.

Општи избори Босну и Херцеговину коштају око 4,5 милиона евра. Први прелиминарни резултати очекују се вечерас у поноћ, а коначни најкасније до 11. новембра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара