Читај ми!

Позив да се заустави прогон професора Јовића

Хрватски Центар за мировне студије саопштио да је запањен количином мржње исказане у јавности према професору загребачког Факултета политичких наука Дејану Јовићу, који је критички писао о хрватском референдуму о независности.

Центар за мировне студије је саопштио да је за хрватско друштво "поразна чињеница да се о догађајима из савремене хрватске историје не може расправљати критички и имати другачије погледе, а да изнесени ставови не подстакну отворени говор мржње и позиве на линч", преноси Бета.

Јовић се нашао на удару критика дела јавности због тога што је недавно у часопису за политологију ФПН-а "Политичка мисао", у тексту поводом шкотског референдума, написао да је хрватски референдум у мају 1991. године био "врло нелибералан" и да није одржан у "слободним и фер околностима".

Професор је, између осталог, оценио да су референдуми о независности у пост-југословенском простору, осим црногорског из 2006. године, били врло нелиберални.

Председник Хрватске Иво Јосиповић, који се налази у кампањи за други председнички мандат, сменио га је после тог текста са места свог главног аналитичара, образложивши да је његова изјава "штетна и погрешна".

Центар за мировне студије је саопштио да су "реакције на Јовићев текст, од смене са места главног аналитичара председника, громогласног ћутања његових колега са Универзитета у Загребу на нападе које доживљава, као и такмичење политичара и дежурних коментатора у жестини напада на њега као особу, а не изнесене ставове, у крајњој линији само потврда оног што је заиста у тексту написао, а то је да слободе за формулисање другачијег става није било ни тада (у време референдума почетком 90-тих), а нити данас".

Центар упозорава да после напада политичара, медија, па и његових колега, не треба да чуди појављивање радикалних захтева у облику анонимних плаката по загребачком ФПН-у усмерених на дискредитацију професора Јовића.

"Јасно је да се хајка неће зауставити на професору Јовићу, она ће се логиком колективизације кривице и погрешних ставова прелити поново на целу српску мањину и додатно погоршати међуетничке односе у Хрватској", оценио је Центар за мировне студије.

Центар се нада да ће стручна и шира јавност стати у одбрану аргументовања и да ће сви они који се не слажу с Јовићевим ставовима то исказати у научном, политичком и јавном простору без позива на прогон.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара