Читај ми!

Финиш кампање у БиХ, оштра борба у РС

При крају је кампања пред опште изборе у Босни и Херцеговини који се одржавају у недељу. Грађани бирају власт на свим нивоима. Неочекивано мирна кампања у завршници је прерасла у оштру политичку борбу. У Републици Српској, у недељу копља укрштају коалиција око владајућег СНСД-а и Савез за промене, у који су се први пут ујединиле наизглед неспојиве опозиционе странке.

Кампања у БиХ траје већ месец дана и биће окончана сутра у поноћ, када почиње изборна тишина. У Републици Српској жестока битка владајућег блока који предводи СНСД и Савеза за промене који је ујединио опозицију.

Актуелни председник Милорад Додик претендује на још један мандат, поручујући да Република Српска треба да буде све више држава, а све мање ентитет.

Истиче да жели да настави да обавља функцију на начин на који је то до сада чинио, представљајући са, како каже, пуно снаге и ентузијазма Републику Српску и бранећи њене интересе.

Председничком кандидату Савеза за промјене Огњену Тадићу приоритет је обрачун са, како каже, партијском државом.

"Кључну пажњу посвећујем економским питањима и решавању економских проблема. Пре свега, реиндустријализацији, у подстицајима и запошљавању и привредном расту видим излаз из кризе у РС", каже Тадић.

У трци за председника и потпредседника Републике Српске – чак 19 кандидата. Неки, јавности мало познати. Међу три кандидата за српског члана председништва БиХ бирачи се, по свему судећи, деле између два: некадашњег премијера и актуелне премијерке.

"Пре свега, нови српски члан Председништва треба потпуно да промени међународну слику о РС. Република Српска више не треба да буде изолована и то је један од приоритета", каже кандидат Савеза за промјене за српског члана председништва Младен Иванић.

Кандидаткиња СНСД-а Жељка Цвијановић каже да политичке конкуренције нема. "Намеравамо још много тога да радимо, политичке конкуренције нема, Република Српска је већ довољно свесна себе, а захваљујући СНСД-у највише смо постали свесни себе", рекла је Цвијановићева.

Бирачима, којих је у Босни и Херцеговини 3.287.908, остаје да изаберу са изборних листа на којима је више од 7.700 кандидата. Само у Републици Српској, у трци је 56 политичких субјеката.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара