Читај ми!

Неславно представљање Братушекове у ЕК

Саслушање бивше премијерке Словеније Аленке Братушек пред Европском комисијом као кандидата за комесара за енергетику у Бриселу, прошло је неславно. На њен наступ критички су се осврнули словеначки и европски медији који су довели у питање потврђивање њене кандидатуре.

Аленка Братушек је, наводе словеначки медији, напустила дворану без уобичајене конференције за штампу, а за њом су изашли и европски посланици "шокирани њеним лошим наступом", преноси Танјуг.

Саслушање је пратио и утицајни недељник Еuropean Voice, који је јутрос објавио врло критичку оцену њеног наступа, пренео је портал 24ур.

Аутор који је коментарисао и наступе осталих кандидата Дејв Китинг је непуних сат времена после саслушња написао: "Заиста не видим како би то Братушековој после овако слабог представљања могли да потврде кандидатуру."

"Да се ради само о поверенику можда би и прошла, али она је предложена за потпредседника Европске комисије, што представља врло угледну позицију", навео је Китинг у свом критичком осврту.

Tакође се запитао и шта би се десило ако Братушекова не прође. "Њена највероватнија замена би била посланица Тања Фајон, која није довољно искусна за место потпредседника, тако да би Јункерова кула од карата могла да се сруши", сматра Китинг.

Написао је да је Братушекова после 80 минута расправе деловала изузетно уморно.

"Она користи исти набубани речник за одговор на свако питање и присутнима је постало досадно. Више је скоро нико и не слуша, а остало је још око сат времена до краја. То је мучно гледати!", написао је још Китинг.

Додао је да је негде око средине саслушања по кулоарима већ почело да се шапуће о томе кога ће Словенија сада послати. Док су "зелени" наклоњени садашњем Европском комесару Јанезу Поточнику, индустрија га баш и не жели превише.

С обзиром на прва реаговања политичих група, Китинг је оценио да ће Братушекова тешко прикупити довољну подршку.

Кришјанис Каринш из ЕПП-а сматра да је њен наступ био "изненађујуће лош". "Енергетика заслужује више амбиција", рекао је Петер Лизе и додао да су одговори Братушекове били лоши чак и у поређењу са шпанским кандидатом, који исто важи за проблематичног кандидата.

"Најчешћи коментар који сам чуо када су чланови одбора напуштали салу био је да су шокирани колико је било лоше", записао је Китинг.

И Матијас Гроте, координатор групе S&D, рекао је да би Братушекова могла да буде комесар за нешто друго али не за енергетику, као и да, према његовом мишљењу, не може бити потпредседник Европске комисије.

То да није оставила добар утисак је вероватно оценила и сама Братушекова, која је пропустила конференцију за штампу после саслушања, што у недељнику European Voice оцењују као још један лош знак за њену кандидатуру.

Јутарње новине су истакле проблеме Братушекове са Комисијом за борбу против корупције коју она избегава на разне начине – од непримања поште до тога да је за одбрану ангажовала једну од најпознатијих адвокатских канцеларија у земљи.

Истакнуто је и да се Братушекова сама кандидовала са премијерске функције.

Посебно се указује на слабо знање енглеског језика и, како се наводи, мањкаво познавање области које би требало да покрива.

Дискутабилан је, како се наводи, и састав њеног кабинета који би предводио Јернеј Павлич, који такође нема много политичког искуства.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се