Читај ми!

Грчка економија – оживљавање или рецесија

Ускоро се навршава пет година откако је презадужена Грчка гурнула европску монетарну унију у дубоку кризу. Од банкрота су је спасли Европска унија и ММФ са 240 милијарди евра кредита. Грчки премијер Антонис Самарас нада се да ће његова земља изаћи из програма помоћи до 2016. године.

Без обзира на тешкоће, грчка влада не одустаје од амбициозних планова, такав је и Нацрт буџета који је представљен парламенту.

До краја ове године изаћи ће из рецесије, привредни раст биће 0,6 одсто, а БДП-а 2,9 посто.

"Земља улази у период одрживог привредног раста и суфицита у буџету. То ће нам помоћи да смањимо незапосленост и да сви грађани живе боље. Досадашње патње Грка нису биле узалудне", каже заменик министра финансија Грчке Христос Стајкурас.

План је да се привредни раст оствари захваљујући повећању приватне потрошње. Она би добила замајац после давања пореских олакшица. Много се очекује од извоза и нових инвестиција.

Непопуларне мере, попут смањења плата и пензија, остају на снази. Зато су Грци поново на улицама.

Грађани Атине се жале да је такво стање неиздрживо и да не може да се живи од "мрвица" које им даје влада.

Треба уверити и грађане и посланике да влада ради праву ствар. Све их притиска дуг од 320 милијарди евра. То одговара вредности од 170 одсто од укупног БДП-а грчке привреде.

Расправа о Нацрту буџета долази у осетљивом политичком тренутку – влада премијера Самараса затражила је да се у парламенту гласа и о њеном поверењу, јер су многи против мера штедње.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се