Читај ми!

Четири Хрватице на територији Исламске државе

Шефица дипломатије Хрватске Весна Пусић потврдила је да се четири држављанке те земље налазе на територији Исламске државе (ИС) и додала да стране и домаће обавештајне службе надзиру њихову комуникацију с Хрватском.

"Укупно су четири жене на страни Исламске државе, не као борци него као њихове супруге и на подручју су под контролом ИС", рекла је Весна Пусић новинарима у Загребу, преноси Бета.

Она је објаснила да је реч о особама које нису отишле као борци, већ из породичних разлога, односно удале су се или живе с борцима ИС. Према њеним речима, евентуално одузимање пасоша није једноставно питање, јер, како је рекла, једино Велика Британија има јасан план о томе, а друге земље ЕУ се још консултују.

"Засад немамо ситуацију у којој бисмо имали директно борце. Питање је ради ли се ту о женама које треба спасити или санкционисати", додала је шефица дипломатије.

Хрватски председник Иво Јосиповић рекао је да на подручју Исламске државе не борави већи број хрватских држављана, али да службе прате ситуацију.

Јосиовић је апеловао на медије да, како је рекао, буду у контакту и да се консултују о томе које је информације добро објавити, а које не, јер "и то утиче на нашу безбедност".

Хрватски медији су објавили да је у недавном нападу коалиционих снага на сиријски град Рака рањена 27-годишња Загрепчанка Дора Билић, која је прешла у ислам и придружила се радикалним исламским борцима.

Позивајући се на дипломатске изворе, Јутарњи лист је објавио да су се још три или четири хрватске држављанке придружиле радикалним исламистима у Сирији и Ираку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се