Читај ми!

Додик: Пребројати муџахедине, а не руске уметнике

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да "они који упућују злураде коментаре о боравку руских уметника у Бањалуци, треба прво да изброје муџахедине који живе у БиХ и неконтролисано улазе на њену територију".

Милорад Додик је додао да се "чак и опозиција РС укључила у пребројавање колико је Руса ушло у РС, што је безначајан број", преноси Танјуг.

"Дошли су ту да подрже један културни догађај", навео је Додик у изјави новинарима у Бањалуци истакавши да је "кључно питање боравак муџахедина у БиХ, а не да ли неко овде долази да игра народне игре".

Иначе, у БиХ се јуче подигла права бура у вези са доласком руских играча који треба да учествују у обележавању стогодишњице почетка Првог светског рата, јер су неки медији у другом ентитету, Федерацији БиХ, објавили да се ради о доласку руских специјалаца.

Чак је реаговала и Гранична полиција БиХ која је саопштила да су руски држављани који су у протеклом периоду ушли у БиХ испуњавали све потребне услове и да нису имали војна обележја или униформе, да их је било 144, међу њима и жене и мушкарци различите старости.

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске су морали да демантују те спекулације, наводећи да је реч о уметницима и критикујући медије другог ентитета да шире информације којима узнемиравају јавност.

И Служба за послове са странцима која делује при Министарству безбедности БиХ била је започела провере да би утврдила о чему је тачно реч.

Додик је данас поново говорио и о уставним променама у РС које је најавио за идућу годину, а навео је и да ће паламент РС размотрити раније одлуке високих представника у БиХ.

"Намеравам да предложим да у једној од клаузула у новом Уставу РС пише да се у РС може примењивати оно што је наметнуо високи представник у БиХ само ако то одобри републички Парламент", рекао је Додик на 11. саветовању "Октобарски правнички дани", које је данас почело у Бањалуци.

Председник РС казао је и да се мора видети на који начин РС може да тужи високе представнике правосуђу њихових земаља за кршење међународног права и додао да од тога неће одустати.

"РС није држава, али она политика коју спроводимо јесте -што мање ентитет, а што више држава", закључио је Додик, преносе медији у БиХ.

Додик најавио уставне реформе у РС 

Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је реформу ентитетског Устава, која ће примарно подразумевати одбрану надлежности Републике Српске.

Додик каже да се "кључно питање реформе Устава Републике Српске односи на питања лоцирања и одбране надлежности које РС има", преноси Бета.

Додик напомиње и да би у нови Устав РС требало да буде уграђена и клаузула према којој се наметнуте одлуке Високог представника у БиХ могу примењивати само ако то одобри парламент РС.

"За спровођење ове клаузуле потребне су снажне институције – парламент и Влада РС и снажна воља народа", оценио је Додик.

Наводећи да ће реформа ентитетског устава бити обављена идуће године и да ће изазвати реакције, Додик је констатовао да "правници у РС не треба да се боје, као што се ни он не боји свакога".

"Ваше је да ми помогнете у томе како конципирати најбољи правни текст Устава Републике Српске. Ми не дижемо никакве револуције, већ бранимо стечене надлежности и право Републике Српске", поновио је Додик.

Напомиње да треба размотрити начине на које РС може тужити високе представнике правосуђу њихових земаља за кршење међународног права, додавши да се од тога неће одустати.

Додик је констатовао и да РС није држава, али да је политика коју он заговара да РС буде "што мање ентитет, а што више држава".

Декан Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић поручио је да ће Република Српска "бити држава, без обзира да ли се то неком свиђа".

"Ми настојимо да дамо наш допринос изградњи и развоју Републике Српске, како се то од нас као правника очекује", рекао је Поповић.

У Бањалуци се одржава саветовање "Октобарски правнички дани", којем присуствују правници из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Македоније, Хрватске, Словеније, Аустрије, Немачке и Русије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се