Читај ми!

Хрватска све ближе банкроту?

Укупан дуг Хрватске крајем јуна износио је по старој методологији 68,4 одсто БДП-а, и то ако се изузму дугови Хрватских ауто-путева и Ауто-пута Ријека-Загреб. Осим врло високог дуга, који ће по новој методологији додатно порасти, забрињава и динамика његовог раста.

У односу на крај 2013. дуг Хрватске виши је за два одсто. Током рецесијских година полако расте и удео спољног дуга у укупном дугу, а он је крајем јуна износио 36,5 одсто (крајем марта 2009. његов удео је био на испод 29 одсто), наводи се у анализи РБА, преноси index.hr.

Ипак, у првој половини године, доминантан допринос расту дошао је од пораста унутрашњег дуга државе (4,2 милијарди куна).

"Према садашњој методологији (ЕСА95) уз пројектовани пад привреде од 0,8 одсто очекујемо да би јавни дуг крајем 2014. могао досегнути 72 одсто БДП-а. Већ јесенска промена методологије обухвата дуг државе (у складу с новом методологијом Еуростата, ЕСА 2010) могла би значајно и статистички утицати на снажан раст јавног дуга и његовог удела у БДП-у", закључују аналитичари РБА.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се