Читај ми!

Брисел тражи увођење санкција БиХ

Европска комисија је предложила увођење санкција Босни и Херцеговини, сазнаје "Дневни аваз".

У писму упућеном Европском парламенту и осталим институцијама Европске уније, предлаже се суспензија Привременог споразума о трговини с БиХ ако се званично Сарајево с Бриселом до 1. јануара 2016. године не договори о условима под којима ће се Хрватској осигурати одговарајући трговински споразум с БиХ, преноси Танјуг.

БиХ још није прихватила прилагођавање трговинских повластица одобрених у оквиру Привременог споразума како би се у обзир узела традиционална повлашћена трговина између Хрватске и БиХ у оквиру Средњоевропског споразума о слободној трговини (ЦЕФТА).

У случају да до доношења ове уредбе Европска унија и БиХ не буду потписале и привремено примењивале споразум о прилагођавању трговинских повластица из Споразума о стабилизацији и придруживању и Привременог споразума, повластице одобрене Босни и Херцеговини требало би обуставити од 1. јануара 2016. – стоји у предлогу Комисије.

Ако се усвоји ова одлука, БиХ ће изгубити тржиште ЕУ, а Брисел је раније одлучио да БиХ неће добити око 550 милиона бесповратних средстава из фондова претприступне помоћи, због неспровођења реформи.

Европски парламент још је у фебруару ове године одлучио је да би, ако се не спроведе пресуда Сејдић–Финци, о укидању националне дискриминације у изборном процесу, могао Председништво БиХ и Дом народа Парламента БиХ да прогласи нелегитимним и нелегалним, пише лист.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се