Читај ми!

Усташка шаховница на насловници "Гласа ХДЗ"

На насловници јулског броја "Гласа ХДЗ-а", месечника који се штампа и дели бесплатно под покровитељством Хрватске демократске заједнице БиХ Дистрикта Брчко, доминирају порука "Корачамо даље" и шаховница која је коришћена у време НДХ.

Најугледнији хералдичари и историчари у региону потврдили су бањалучком дневнику Независне новине да нема никакве дилеме да је шаховница објављена на насловници Гласа ХДЗ-а коришћена у време усташке власти Анте Павелића.

Главни и одговорни уредник тог гласила је Анто Домић, брчански градоначелник и један од потпредседника ХДЗ БиХ, који у сваком броју пише уводнике на различите теме, преноси Танјуг.

Према речима угледног хералдичара и члана више међународних хералдичких и фалеристичких друштава Драгомира Ацовића, нема никакве дилеме да је шаховница с првим сребрним пољем она која је коришћена у време НДХ.

"Истина, ако човек тражи неке конотације, таква композиција шаховнице није коришћена само у време НДХ, дакле тек од 1941. године, него и раније, али јесте тачно да се та варијанта користила у време НДХ", објашњава Ацовић.

Спорни су композиција боја и сам дизајн шаховнице. Грб објављен у јулском броју Гласа ХДЗ-а почиње првим белим (сребрним пољем) које искључиво симболизује усташтво и идеологију злочина над нехрватима, пише лист.

Колико је, заправо, ово питање осетљиво потврђује и чињеница да је чак и ратна Хрватска заједница Херцег Босна, односно Хрватска Република ХБ, чијим се челницима у Хагу суди за ратне злочине, избегавала да користи шаховницу с почетним белим пољем.

Ни за Енвера Имамовића, историчара из Сарајева, нема никакве дилеме да је реч о грбу коришћеном у време Павелићеве НДХ.

"Званични грб Републике Хрватске почиње црвеним пољем и доста је другачији од грба НДХ, након што се у Хрватској дуго полемисало о овом питању. Сви грбови који почињу белим пољем коришћени су у доба Павелића и то је чињеница, а овај грб асоцира на усташтво", истиче Имамовић.

Челници Скупштине Брчко Дистрикта, упитани за коментар, истичу да је ово за њих нешто потпуно ново, као и за политику у Дистрикту, а потпредседник Скупштине Аден Рибић осуђује овај поступак и наводи да то Дистрикту Брчко не треба.

"Сада не могу да прејудицирам какве ће бити реакције, иако верујем да ће бити и иницијативе за смену градоначелника ако је он одговоран за ово. Видећемо да ли је овај грб објављен злонамерно или случајно", наводи Рибић.

Портпарол ОХР-а Марио Бркић поручио је да од надлежних институција очекују "да осигурају поштовање свих релевантних законских прописа како би се спречило било какво дизање тензија".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се