Читај ми!

Линта: Неприхватљиве табле нa језицима свих мањина

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта сматра да је предлог вуковарске Грађанске иницијативе "Град, то смо и ми", у вези с двојезичним таблама, позив на непоштовање закона

Та иницијатива предлаже да се спор с двојезичним таблама реши тако што би се на зграде државних институцја с десне стране улаза поставила табла на хрватском језику и латиничном писму, а с леве на пет језика и писама националних мањина које живе у Вуковару, подсећа Танјуг.

Линта упозорава да је Влада Хрватске обавезна да обезбеди поштовање Устава и Закона јер је ту обавезу преузела потписивањем Уговора о приступању са Европском унијом крајем 2011. године.

То значи да у складу са Уставним законом о правима националих мањина у свим градовима и општинама где је учешће српске националне заједнице преко 33 одсто морају бити постављене двојезичне табле, укључујући Вуковар.

Коалиција истовремено изражава жаљење због, како се наводи у саопштењу, чињенице да хрватска Влада и хрватски председник Иво Јосиповић, нису чак ни осудили последње насилно скидање и разбијање двојезичних табли у Вуковару, што представља брутално кршење права српске националне заједнице.

"То нису учинили ни хрватски бискупи, нити хрватски посланици у Европском парламенту Ружа Томашић, Андреј Пленковић и Јозо Радош а истовремено су спремни да јавно, без аргумената, нападају Србију да тобоже крши људска права Хрвата у Србији", наведено је.

Такође се указује и да хрватска Влада, уколико није способна да спроведе Уставни закон о правима националних мањина и поштује преузете међународне обавезе, онда то треба јавно и да каже а не да у пракси изврдава сопствене законе, усвојене у циљу заштите мањинских заједница.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се