Куљиш: Вучићеве мере преломни догађај

Мере економске консолидације Србије, које је српски премијер Александар Вучић прошле седмице предочио јавности, представљају преломни догађај судбоносних размера, после којег нико неће моћи да тврди да су на Балкану реформе неоствариве, оцењује хрватски новинар и публициста Денис Куљиш.

Вучићев пакет мера конципирао је практични ум као потопуно реалан и реалистички политички план и има готово историјске реперкусије, пише Куљиш у ауторском тексту објављеном на порталу бањалучких Независних новина, преноси Танјуг.

Куљиш каже да овим примером Вућић показује како је и на Балкану могуће добити подршку за реструктурирање пропале економије државног социјализма.

"Нитко више неће моћи да тврди да су реформе неоствариве на Балкану", уверен је Куљиш и истиче да је сасвим очигледно да ће то исто и у Хрватској и у Словенији спроводити странке деснице, "чим се врате на власт".

А вратиће се, тврди Куљиш, и додаје да су посткомунисти и леви либерали, који су се 1990. показали неспособнима да прихвате парламентарну демократију, данас, четврт века касније, постали препрека увођењу капитализма.

"Стога ће се опет наћи под точковима историје", каже Куљиш.

Вучић је, истиче овај угледни хрватски новинар и публициста, објаснио да Србија, на путу у Европу, остаје у добрим односима са Русијом, којој неће уводити санкције, јер се то не исплати, док осим европских настоји привући и кинеске инвеститоре, па премијер Ли Кећијанг долази у Београд на велику регионалну конференцију крајем године.

"Значи - политички баланс, никакве геостратеšке визије и фантазме, историјска пријатељства и ирационалне српске геостратешšке кафанске ујудурме, него неутралност на спољном плану, која ће омогућити тотални ангаžман на домаћем", навео је Куљиш.

Србија, дакле, додаје Куљиш, приступа реформама, а према најавама српског премијера, реч је о "тврдим" мерама економске рестрикције које траже ММФ и Светска банка, али у минималном опсегу, што је већ омогућило смањење кредитних камата за три пута, јер се одједном ствара пословни амбијент атрактиван за инвеститоре, тврди Куљиш.

"Гринфилд инвестиције, свеж капитал, ту је кључ, а не у уштедама и државним инвестицијама, пресипању из шупљег у празно, као у Хрватској, где се инфраструктура гради на дуг, који се неће никад неће вратити, па ће се цесте и све остало морати продати по ценама три пут ничим од уложених свота, тек да се очува елементарна ликвидност", сматра Куљиш.

Рат јавном сектору

Као најважније Куљиш је означио то што је Вучић најавио рат јавном сектору и државним предузећима с циљем да запошљавање у приватном сектору постане уносније него оно у државној служби, где су плате сада просечно два пута веће.

"То значи да у Србији имају неки психолошки тест, којем подвргавају кандидате за државну службу. Кад бисмо се некако домогли тога научног инструмента, могли бисмо њиме размонтирати добар део садашње хрватске владе. Но, проблеми нису, наравно, кадровски, реч је о темељним мрачним својствима балканског друштва", навео је Куљиш.

Куљиш као најзанимљивије издваја то што је Вучић рекао да "неспособне кретене који се налазе на челу држžавних фирми неће мењати, па онда чекати да та нова администрација покаžже исти степен неспособности (и јошš га компромитирају као приврžедници његове властите, владајуће странке), него да ће их све редом смењивати, без обзира на страначку афилијацију, ако до краја године не уплате 150 милиона евра у држžавни будžет".

"Но, Вучићево обећање, нацрт реформе, од које он више не може одустати, постаје фундаментална чињеница која ће заувек променити однос снага и политичку динамику у регији", навео је Куљиш и прозвао власти других држава бивше Југославије за које каже да се они правдају да то не могу, јер народ неће.

"Ако то може Србија после Милошевића, Тита, Карађорђевића и "три-четири што светска, што балканска рата и овог последњег, репризног, у којем као да је цела злосретна историја балканског двадесетог века промарширала унатраг и ако се и онде нешто може, дајте Хрвати и Словенци, престаните с измотавањем и признајте да с вама управљају неспособни политичари и клијентелистичке странке", поручује Куљиш.

"Па сад или ћете сви, овим истим путем из каљуге, или ћете се у њој још једном покушати удавити, а ММФ вам није Унпрофор, који ће вас вадити из ђубрета, него морате сами", навео је Куљиш цитирајући "највећег новинара свих времена Бенџамина Френклина који је рекао- 'Бог помаже ономе ко сам себи помаже!"

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара